Vijesti

11.09.2009. 11:03:16 (Deutsche Welle)

Njemice još uvijek zarađuju manje od muških kolega

(Foto: FaceMePLS)

Žene u Njemačkoj su plaćene manje. I to u svakom pogledu. U općoj usporedbi žene u odnosu na muškarce zarađuju 23% manje novca. To dobrim dijelom leži i u činjenici da žene uglavnom rade poslove koji su slabije plaćeni. No čak i unutar istog zanimanja poslodavci za isti posao ženama daju 12% manju plaću. Savezno ministarstvo rada pokrenulo je stoga zakonsku inicijativu koja bi urodila boljom zaštitom prava žena u radnom odnosu.


Porazne statistike

Poznato je da Nijemci kriju visinu svoje plaće kao "zmija noge". Gotovo ništa u Njemačkoj nije veća tajna od ove. Jedan od razloga za tajenje je i činjenica da pojedini šefovi za istu vrstu posla, isti stupanj obrazovanja i istu starosnu dob, ženskim radnicama mjesečno isplaćuju osobni dohodak koji je u prosjeku manji za 12 posto od mjesečne zarade muških kolega. Ministrica zdravlja i socijalne zaštite njemačke savezne pokrajine Mecklenburg-Vorpommern, Manuela Schwesig je toga već dulje vrijeme svjesna: "U Njemačkoj nema ravnopravnosti spolova na radnom mjestu! To dokazuje ovaj strašni broj, visina ovog postotka.", smatra Schwesig.


Zakon po uzoru na Švicarsku

Da bi žene bile ravnopravnije s muškarcima, potrebno je uvesti niz mjera, kaže ministrica. U upravnim odborima poduzeća bi trebalo biti najmanje 40% žena, a da bi radnice i majke male djece mogle raditi punim kapacitetom, neophodni su vrtići koji bi bili otvoreni tijekom cijelog dana. Schwesig stoga smatra da su zakonske promjene nužne: "Moramo nešto poduzeti, ovako ne ide dalje. Mi ne možemo čekati da se gospodarstvenici oglase i dobrovoljno ponude opcije za rješenje problema." Savezni ministar rada Olaf Scholz pokrenuo je stoga inicijativu za uvođenje zakona kojim bi bila spriječena diskriminacija žena na poslu. Po uzoru na švicarski model, svako poduzeće bi zakonski bilo dužno voditi statistiku o razlikama plaća žena i muškaraca. Ispostavi li se da žene ispunjavaju iste kriterije kao i muškarci, a pritom zarađuju manje, svoja će prava moći izboriti pred sudom, poručuje ministar rada, Olaf Scholz.


Tri mjeseca rada "besplatno"

"Žene bi po prvi put  dobile neoborive dokaze koji bi im omogućili da se izbore protiv diskriminacije prilikom isplate osobnih dohodaka. Činjenica da ovaj model besprijekorno funkcionira  u Švicarskoj, je argument više za njegovu primjenu i u Njemačkoj", smatra Scholz. 

Imajući u vidu statistiku da su žene plaćene 12 posto manje od muškaraca, sindikalke i pokreti za prava žena svake godine na kalendaru obilježe jedan dan u ožujku. Dan do kojeg su, shodno statistikama, u usporedbi s muškim kolegama od početka godine praktički radile besplatno.

Tagovi: eu, tržište rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM