U fokusu

Nove restrikcije

Poljski parlament ograničio pristup piluli za dan poslije

Poljski parlament ograničio pristup piluli za dan poslije

Unatoč žestokom protivljenju organizacija za prava žena, donji dom parlamenta u Poljskoj, u četvrtak je izglasao da će pristup piluli za dan poslije biti ograničen. Iako je prethodna vlada omogućila kupnju pilule EllaOne bez recepta za sve osobe starije od 15 godina, ona će opet biti dostupna samo uz recept. 

Za novu restrikciju u zemlji koja ima jedne od najrestriktivnijih zakona po pitanju reproduktivnih prava u Europi, glasalo je 242 zastupnika/ica, 188 je bilo protiv te je 9 suzdržano. Očekuje se da će prijedlog biti poduprt i od strane gornjeg doma, te da će ga predsjednik Andrzej Duda, naklonjen vladajućoj stranci Pravo i pravda, potpisati. Primjena zakona očekuje se u kolovozu.

Konzervativna vlada, koja je odlučila da će pilula biti dostupna samo uz recept, tvrdi da će na taj način doktori/ice moći provjeriti zdravstveno stanje pacijentice prije nego li prepišu pilulu. S tim se ne slažu organizacije za prava žena. One tvrde da je pilula sigurna, koristi se diljem EU te da se ovom restrikcijom želi smanjiti mogućnosti za žene koje se suoče s neplaniranom trudnoćom. Posebice jer je pilula najefektivnija u prva 24 sata. Dodatnim pregledima njena će se efektivnost smanjiti jer će se uzimati kasnije. 

Europska medicinska agencija (EMA) 2014. preporučila je da najpoznatija pilula EllaOne bude dostupna bez recepta jer je dovoljno sigurna.  

Ministar zdravstva Konstanty Radziwiłł i ostali čelnici/e “Prava i pravde” tvrde da žene koriste pilulu kako bi potakle rane pobačaje. Ministar je dodao da ova pilula mora biti regulirana kao i drugi kontraceptivi u zemlji. 

“Limitiranim pristupom piluli doći će do povećanja ilegalnih i opasnih pobačaja što će dovesti do opasnosti po život i životni standard mnogih žena u Poljskoj”, smatra Natalia Jakacka, doktorica i aktivistkinja za ženska prava.

Bivši ministar zdravstva, Bartosz Arłukowicz, smatra da će ograničen pristup piluli najviše utjecati na siromašnije građanke. “Odluka da pilula za dan poslije bude dostupna samo putem recepta znači da ona neće biti dostupna za žene koje žive izvan velikih gradova, kao ni za one koje nisu u mogućnosti platiti privatnog ginekologa/icu”, dodao je Arłukowicz