Vijesti

10.09.2009. 14:23:00 (EurActiv)

EU

Socijalni partneri potpisali sporazum za poticanje roditeljskih dopusta

Roditeljski dopust povećat će se za tri do četiri mjeseca te će se primjenjivati na sve radnike bez obzira na vrstu ugovora, prema sporazumu potpisanom od strane socijalnih partnera u prisutnosti Vladimíra Špidla, povjerenika EU za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti.

Sporazum o obiteljskom dopustu potpisan je 18. lipnja od strane Europske konfederacije trgovačkih sindikata (ETUC), BussinessEurope, Europski centar poslodavaca i poduzeća koje pružaju javnie usluge (CEEP) i Europske udruge za obrt, malo i srednje poduzetništvo (UEAPME).

   To je prvi put da su se Europski socijalni partneri dogovorili da revidiraju već postojeći okvirni sporazum. Novi ugovor povećava roditeljski dopust na tri do četiri mjeseca za svakog roditelja. Osim toga, jedan od četiri mjeseca će biti neprenosiv između roditelja da "potakne izjednačeniji dopust kod oba roditelja," kaže tekst.

   Prema sporazumu, roditeljski dopusti trebaju se primjenjivati na "sve radnike, muškarce i žene, koji imaju ugovor o radu ili radni odnos definiran zakonom," bez obzira na vrstu ugovora (na određeno vrijeme, skraćeno radno vrijeme, privremeni rad , itd.).

   "Na kraju roditeljskog dopusta, radnici će imati pravo da se vrate na isti posao ili, ako to nije moguće, isti ili sličan posao u skladu sa svojim ugovorom o radu ili radnom odnosu", navodi se u tekstu. Osim toga, roditelji koji se vraćaju na posao imaju priliku da uspostave zahtjev za promjenu njihovih uvjeta rada (radno vrijeme, na primjer).

 Konačno, novi ugovor ne samo da povećava zaštitu od otkaza, već i  zaštitu protiv nepovoljnog tretmana na ostvarivanje prava na roditeljski dopust.

  Roditelji koji su usvojili dijete  također imaju pravo na koristi iz roditeljskog dopusta u skladu s novim pravilima.

  Roditelji na dopustu će nastaviti primati plaću u skladu s njihovim nacionalnim sustavom socijalne sigurnosti, složili su se socijalni partneri.

 Europska komisija sada mora razmotriti sporazum. Ona će podnijeti prijedlog Vijeću za implementaciju, a direktiva mora biti usvojena kvalificiranom većinom u Vijeću.

 

Pozicije:

   "Ovaj sporazum pokazuje da  Europsko socijalno partnerstvo radi i donosi konkretne rezultate za radnike i tvrtke u Europi", izjavio je Vladimir Špidla, povjerenik EU za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti.

   "Ovaj sporazum posebno naglašava jedan od prioritetnih ciljeva jednakosti spolova i pokazuje odlučnost pronaći načine za poboljšanje ravnoteže između obitelji i radnog života, dok istovremeno uzima u obzir različitost nacionalnih regulatornih okvira, praksi i tradicija", dodao je.

  "Žene bi trebale biti u mogućnosti raditi kako bi zadobile financijsku neovisnost, bez da budu kažnjene zato što su majke. Očeve treba poticati da se češće bave i da podijele s majkama prava i dužnosti obiteljske odgovornosti", istaknuo je Špidla.

   Tajnik BusinessEurope,  Philippe de Buck, inzistirao je da socijalni partneri rade na sporazumu "na autonoman način". "Fleksibilnost na kraju roditeljskog dopusta da ostanu u kontaktu sa radnim životom je vrlo važna za zaposlenike, ali i za poslodavce koji moraju organizirati svoe ljudske potencijale", rekao je.

   "Mnogo toga treba učiniti kako bi proveli ovaj sporazum na nacionalnoj razini, u skladu s nacionalnim zakonodavstvom," zaključio je.

   "Mi smo napravili značajan korak s ovom revizijom sporazuma", rekao je John Monks, glavni tajnik Europske konfederacije trgovačkih sindikata (ETUC). "Za mnoge radnike u Europi, vrlo je teško uskladiti privatni i radni život. Početni sporazum iz 1995 doveo je mnogo zemalja na bolju razinu, a ova revizija  ide naprijed pitanjem dodatnih mjesec dana," rekao je.

   "Mi smo postigli dobar kompromis koji omogućava više fleksibilnosti i više sigurnosti za poslodavce", rekao je Ralf Resch, glavni tajnik Europskog centra poslodavaca i poduzeća koji pružaju javne usluge (CEEP).

   On je istaknuo da ova prva revizija već postojećeg okvirnog sporazuma  pokazuje da je "socijalni dijalog živ, čak i u vrijeme krize, i može pružiti konkretna rješenja za poslodavce i radnike u Europi". "Ne možemo si priuštiti gubitak kvalificiraniih zaposlenika", dodao Resch.

   Andrea Benassi, glavni tajnik Europskog udruženja obrtništva, malih i srednjih poduzeća (UEAPME), naglasio je da "ovaj sporazum uzima u obzir evoluciju društva". Rekao je da će UEAPME  pozvati svoje "nacionalne članice da upitaju vlade za brigu o specifičnoj situaciji malih tvrtki", ističući da ovaj će ugovor dati bolji okvir za takve slučajeve.

Pripremila Sanela Blaguški

Tagovi: eu, rodiljni dopust

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM