U fokusu

Sa skupa na Petrovoj gori poručeno je:

Društvena je dužnost javno govoriti o NOB-u

Društvena je dužnost javno govoriti o NOB-u

Dok je dio državnog vrha sudjelovao na komemoraciji u Bleiburgu koju je opet obilježila proustaška ikonografija i povijesne manipulacije, podno spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori obilježena je godišnjica partizanskog proboja na Biljegu. Pred oko tisuću ljudi iz različitih krajeva Hrvatske i BiH, Sulejman Muhamedagić, poznatiji kao drug Sula iz Velike Kladuše koji je učestvovao u Narodnooslobodilačkoj borbi, podsjetio je da je nakon višemjesečnog proganjanja, ubijanja i odvođenja u logore žena, djece i starijeg stanovništva toga kraja u noći s 13. na 14. maja 1942. godine hrvatski, srpski i muslimanski narod krenuo u akciju proboja obruča koji se sastojao od daleko brojnijih pripadnika ustaško-domobranskih snaga. Nakon poraza kod Biljega, ustaška se vojska više nikada nije usudila obračunati s kordunaškim partizanima na Petrovoj gori.

“Bez obzira na sve ono što smo preživjeli, ne smijemo činiti ono što se danas radi na Bleiburgu, gdje se najokorjelijim ustašama i četnicima odaje počast. Vjerujem da će unatoč svemu večeras na televiziji biti prikazano njihovo okupljanje, a ne naše”, poručio je ovaj partizanski borac koji je okupljene pozdravio sa “Smrt fašizmu – sloboda narodu”.

Rada Borić iz Nove ljevice rekla je da je Petrova gora mjesto na kojem svakodnevno svjedočimo politici zaborava povijesne istine.

“Stojimo na mjestu na kojem bi nam željeli zatrti pamćenje na sve one koji su poginuli u NOB-u, na sve one antifašiste i antifašistkinje čiji su životi utkani i u Ustav RH. Nažalost, danas svjedočimo da se povijest ne samo revalorizira, već da smo u obruču iz kojeg nam treba novi proboj, a riječ je o obruču neoliberalnog kapitalizma, mržnje, diskriminacije prema Srbima, svim drugim manjinama i ženama”, poručila je Borić.

Da je društvena dužnost da se javno govori o događajima iz NOB-a, istaknuo je i Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, udruge koja je zajedno sa Srpskim narodnim vijećem organizirala ovaj skup. “Ovdje smo da jasno i glasno govorimo istinu, a najvažnije je da nas čuju mladi koji u školama ne uče o Drugom svjetskom ratu”, rekao je Habulin i podsjetio da hrvatski državni vrh nije došao ni na komemoraciju SNV-a i antifašista u Jasenovcu, kao ni na nedavno obilježavanje Dana pobjede u Zagrebu.

Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, istaknuo je da su “nacisti, fašisti i njihovi saveznici, njihove sluge, među kojima na ovim prostorima među najkrvoločnije spadaju ustaše, ali i četnici na nekim drugim prostorima, sebi su uzeli za pravo da rade ono što je mimo ljudskog i božjeg zakona”.

Pupovac je u svom govoru podsjetio da ovdašnji narod nije sudjelovao u proboju ustaškog obruča 1942. godine zbog toga što ga je smetala bilo koja država, nego zato što je NDH imala zločinačku praksu, što potvrđuje činjenica da su ovom proboju prethodila ustaška ubojstva u Gudovcu i Veljunu, kao i osnivanje logora smrti. “Neka živi sloga među našim narodima unatoč mržnjama koje su posijane u proteklih 25 godina. Bez obzira što može izgledati drugačije, ta sloga će nadživjeti mržnju i ponovno će se stvoriti sloga”, zaključio je  na kraju Pupovac.