U fokusu

MEDIKA OSTAJE

Spriječimo zatvaranje Medike, podržimo borbu za nezavisnu kulturu u Zagrebu

Spriječimo zatvaranje Medike, podržimo borbu za nezavisnu kulturu u Zagrebu

U petak, 12. svibnja 2017. u 11 sati u prostoru Galerije “Siva” unutar kompleksa bivše tvornice lijekova Medika, Pierottijeva 11. Povod konferenciji je Poziv Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba na predaju prostora kojim se traži iseljenje i napuštanje korisnika/ca prostora u roku od osam dana (krajnji rok je u utorak, 16.5.2017.).

Ovaj dopis kulminacija je višegodišnjeg procesa sustavne prakse srozavanja i zatvaranja mjesta nezavisne kulture u gradu Zagrebu, a pritisak na Mediku od strane gradskih vlasti traje već duže vrijeme, javlja Zajednica udruga i pojedinaca korisnika prostora “Medika”, na čelu s Autonomnim Kulturnim Centrom – ATTACK!

“Prostor bivše tvornice lijekova ‘Medika’ zadnjih je deset godina jedan od ključnih centara nezavisne kulture i mladih u gradu Zagrebu, utočište brojnih umjetnika/ca, kreativaca/ki, radnika/ca u kulturi, udruga civilnog društva, nezavisnih kolektiva i pojedinaca/ki. Ne treba zaboraviti činjenicu da je prostor Medike gradski prostor, gdje su programi pojedinih udruga i pojedinaca/ki korisnica financirani od strane Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstva kulture RH, Hrvatskog audio vizualnog centra te drugih domaćih i inozemnih donatora, posljednjih deset godina sustavno zanemarivan u infrastrukturnom održavanju.

S obzirom na to da je dijalog između predstavnika organizacija i kolektiva korisnika/ca Medike i gradskih vlasti ignoriran, prisiljeni smo svoj glas uputiti javno i tim povodom organiziramo izvanrednu konferenciju za medije”, ističe se u pozivu medijima.