Vijesti

04.05.2017. 15:28:31 - Filipa Marić

Viktor Zahtila

'After Party je ljubavni film'

Film 'After Party'

Film 'After Party'

Novo ime hrvatske filmske režije, student Viktor Zahtila je nakon osvojene nagrade za najbolju dokumentarnu režiju na 12. Filmskoj reviji Kazališne Akademije (FRKA) nagrađeni uradak, film After Party prošlog tjedna prikazao na još jednom festivalu - SEECS Short Film Festivalu održanom u Istanbulu.

Tema filma su posljednji dani emocionalnog i ljubavnog partnerstva dvojice muškaraca koji su odlučili snimiti - prekid. Koristeći emocije kao gorivo za proces snimanja, Zahtila i njegov partner tako su u filmski materijal pretočili osobno iskustvo razdvajanja, a istovremeno dokumentirali strast i erotiku završne faze ljubavnog odnosa. Zahtila je inače student filmske i TV režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti koji kaže da mu nagrada s FRKA-e prvenstveno znači u profesionalnom smislu. Ipak, ističe, razlozi zbog kojih stvara filmove osobnije su prirode.  Napominje i da After Party nije klasičan LGBT film jer se ne bavi ni identitetom ni aktivizmom ni tolerancijom već se činjenica homoseksualne orijentacije protagonista uzima zdravo za gotovo. Ovo je ljubavni film, naglašava.

"Oduševilo me kako mi je prišlo više ljudi koje je moj dotaknuo na emotivnoj razini. Mnogo njih mi je počelo pričati o svojim odnosima i kako su vidjeli sebe u nekim dijelovima filma. Također, sviđa mi se što se mnogim hetero frajerima sviđa scena seksa kao scena seksa, bez da ih ugrožava činjenica da je riječ o dva muškarca. Podilaženje publici, preveliki oprez, patetični apeli za tolerancijom – to je izdaja umjetničkog integriteta. Na to se nijedan iole ozbiljan filmski umjetnik ne treba obazirati ukoliko ne želi diskreditirati svoj film. Umjetnost je alergična na snishodljivost. Vjerujem da je publika u Hrvatskoj dovoljno zrela za autentičnost: njima ne trebaju sto puta ispričane priče o outanju, niti samoponižavajući tezični filmovi o tome kako su i pederi ljudi, niti traže da gej likovi budu bezgrešni pozitivci. Umjetnička zajednica je okej, osim što joj još malo fali muda. A što se tiče društvene paradigme, to je oduvijek bila smrdljiva kloaka na čiji smrad smo se toliko navikli da ne primjećujemo da smo u govnima do grla. Ne bi znao reći smrdi li više ili manje nego prije jer sam izgubio osjećaj njuha", komentirao je za Libelu.

After Party

After Party

Uz Zahtilu u ulozi redatelja i montažera, autorski tim okupljen oko filma After Party čine producent Marin Leo Janković, producentica Laura Vuksan, direktorica fotografije Karla Jurić, montažerka Elena Radošević te asistentica snimateljice Magdalena Ptiček. Što sljedeće od njih možemo očekivati, ostaje tek za vidjeti, ali da će slati snažnu poruku, u to ne treba sumnjati.

Tagovi: after party, film, frka, ljubav, nagrada, režija, student, viktor zahtila

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM