U fokusu

Progresivna koalicija poručuje:

Vrijeme je za drugačiju ljevicu!

Vrijeme je za drugačiju ljevicu!

Na današnjoj konferenciji za medije zajednički izlazak na lokalne izbore u Gradu Zagrebu na svim razinama najavili su Zagreb je NAŠ!, Nova ljevica, OraH, Radnička fronta i Za grad. Na konferenciji za medije govorili su Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!), Rada Borić (Nova ljevica), Darko Stošić (ORaH), Mate Kapović (Radnička fronta) i Ivan Zelenić (Za grad). 

Tomislav Tomašević, otvarajući konferenciju za medije pred spomenikom Većeslava Holjevca, kojeg je ocijenio kao zadnjeg gradonačelnika koji je napravio stvarni iskorak u razvoju grada, istaknuo je da će svi okupljeni akteri zajedno izaći na lokalne izbore te da će on, s kandidatkinjama za zamjenice gradonačelnika Zagreba, Danijelom Dolenec i Uršom Nedom Raukar, biti zajednički kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba ispred koalicije. “U ovoj koaliciji nalaze se sve progresivne stranke koje se nisu kompromitirale u suradnji s Bandićem ili strankama koje su ga ovih 16 godina održavale na vlasti, a to su i SDP, HDZ, HNS i HSLS”, naglasio je Tomašević te dodao: “SDP ne zna i ne može odgovoriti izazovima suvremene ljevice. Vrijeme je konačno za drugačiju politiku koja kreće odozdo. Vrijeme je za drugačiju ljevicu koja se temelji na načelima društvene jednakosti, pune demokracije, rodne ravnopravnosti i ekološke održivosti te imamo znanje i borbenost za javni interes da to ostvarimo.”

{slika}

Rada Borić iz Nove ljevice poručila je kako koalicija želi otvoreni grad za sve građane, za sve etničke manjine, seksualne manjine, osobe s invaliditetom. “Važna nam je rodna ravnopravnost i o tome ćemo voditi računa kada budemo slagali naše liste, i to ne samo na način da poštujemo zakonski minimum od 40 % kvote žena. Žena u Zagrebu ima 50%, one jednako kao i muškarci dopinose i doprinosit će boljitku ovoga grada”, naglasila je Borić te zaključila: “Grad treba cijeniti ono što je ugrađeno u njegove temelje, u temelje rada naših roditelja. Često nas optužuju za ideologiju, nama je važno da ovaj grad koji je nastao na temeljima antifašizma i dalje njeguje antifašizam.”

Darko Stošić ispred Oraha je izjavio kako je zadovoljan što se nalazi u ovako dobrom društvu te istaknuo kako će se zalagati za rješavanje pitanja otpada i zatvaranja Jakuševca, unapređenje vodne infrastrukture iz koje sada iscuri oko 50 % vode, a bavit će se i pitanjem GUP-a: “Želimo da grad Zagreb konačno dobije GUP koji je moderan i normalan, koji predstavlja zeleni grad nove generacije gdje ćemo znati koliko zelenih površina, koliko javnih površina i koliku izgrađenost možemo imati.”

Mate Kapović iz Radničke fronte naglasio je da želi Zagreb u kojem svi odlučuju: “Mi smatramo da političari ne mogu raditi što god hoće dok su na vlasti nego da se o takvim stvarima, na razini grada i kvarta, mora konzultirati s ljudima koji tamo žive i zajedno odlučivati nakon javne rasprave. Već sada u zakonu postoje određeni instituti, zborovi građana, lokalni referendumi, pomoću kojih se to može provoditi, međutim političke elite koje su trenutno na vlasti i u gradu i u državi nemaju u tome interesa.” Rekao je da je još jedna od stvari za koje se zalažu participativni proračun, odnosno da Zagrepčani i Zagrepčanke mogu o 15% proračuna sami odlučivati o temama kao što su parkovi, bolnice, promet itd., za što već postoji praksa širom svijeta.”

Ivan Zelenić iz stranke “Za grad” osvrnuo se na stanje javnog prometa u Gradu Zagrebu i rekao kako je aktualna vlast u potpunosti  zaustavila rast prometne infrastrukture i javnog prijevoza u Zagrebu. “Prije 16 godina svjedočili smo zadnjem proširenju tramvajske mreže i otada slušamo samo prazna obećanja. Želim ovdje najaviti da će ova koalicija proširiti tramvajsku mrežu u Zagrebu i dovesti tramvajsku prugu u kvartove koji je željno iščekuju desetljećima. Popravit ćemo i unaprijediti biciklističku infrastrukturu kako bi potaknuli što veći broj Zagrepčana na korištenje bicikla u svojem kretanju gradom i smanjili prometne gužve.” Naglasio je da je jedan od velikih problema grada Zagreba i mjesna samouprava koju treba vratiti građanima: “Povećat ćemo ovlasti vijećima mjesnih odmora i gradskih četvrti i omogućiti im da budu glas svojih susjeda te dati i mogućnosti i povećane proračune da mijenjaju svoje zajednice.”

Na kraju konferencije Tomislav Tomašević poručio je: “Zagreb je NAŠ! jer pripada svim stanovnicima ovoga grada a ne političkim i ekonomskim moćnicima. Zajedno ćemo se pobrinuti da Zagreb bude otvoreniji, zeleniji i pravedniji grad”.