U fokusu

Kome trebaju dokazi?!

Vlada ignorirala preporuke pri izradi mjera aktivne politike zapošljavanja

Vlada ignorirala preporuke pri izradi mjera aktivne politike zapošljavanja

Bojan Mrđenović

Povodom donošenja objedinjenih mjera aktivne politike zapošljavanja pod sloganom “Od mjere do karijere”Mreža mladih Hrvatske je usporedila preporuke iz Vanjske evaluacije mjera aktivne politike tržišta rada 2010. – 2013. i Evaluacije iskustava polaznika, mentora i poslodavaca uključenih u mjeru Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa s novodonesenim mjerama. Obje evaluacije naručene su od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Nažalost, od preporuka koje se odnose na ovakav tip reforme, svega 3 preporuke su usvojene, 8 njih djelomično, a čak 56 preporuka ni na koji način nije usvojeno. Porazni rezultati govore kako je i ovo jedan od primjera ignoriranja dokaza i istraživanja u kreiranju politika.

Najvažnija preporuka koja je usvojena jest “Objediniti mjere i ukinuti one za koje postoji vrlo slabo zanimanje; pojednostaviti strukturu mjera jer se u trenutnoj “šumi” podopcija i podmjera teško snalaze i nezaposlene osobe, i poslodavci, ali i sami djelatnici Zavoda”.

“Ova reforma je, ako ništa drugo, maknula šumu od preko 40 mjera u kojima se više nitko nije snalazio. Vjerojatno je da će to olakšati svim zainteresiranim stranama snalaženje. S druge strane, propuštena je prilika da se mjere fokusiraju prema onim potencijalnim korisnicima kojima su mjere zaista i potrebne. Umjesto toga  i SOR i Javni radovi su prošireni na gotovo sve mlade što će samo dodatno pojačati efekt mrtvog tereta tj. da korisnici budu osobe koje bi se i bez mjera zaposlili” rekao je za Libelu Marin Živković iz Mreže mladih Hrvatske. 

Od onih koje nisu usvojene u Mreži mladih Hrvatske kao najvažniju vide preporuku  “Razmotriti ograničavanje i smanjenje obujma ove mjere (SOR) kako bi se smanjili negativni makroučinci (istiskivanje drugih oblika ulaska na tržište rada i pripravništvo, istiskivanje iz profesija onih mladih osoba koje si ne mogu priuštiti raditi godinu dana za 2400 kn mjesečno itd.).” 

“Vidimo da ne samo da ova preporuka nije usvojena već se sada negativni makroučinci prelijevaju i na širu populaciju mladih te tako imamo primjere da se mlade osobe zapošljavaju na poslove prodavača preko SOR-a na godinu dana iako sami poslodavci kažu da uhodavanje u taj posao traje do mjesec dana. Tu je sada i novi problem ograničavanja pristupa tržištu rada osobama starijima od 30 u struci za koju su se obrazovali jer je SOR u nekim strukama postao jedini ulaz na tržište rada a oni nemaju pravo na SOR” navodi Marin Živković.

Umjesto da mjere služe da se pomogne najugroženijima, one stvaraju novi skupinu osoba koje su ugrožene na tržištu rada. “Zaista promašena politika koja je dijelom i rezultat ignoriranja preporuka nastalih iz evaluacija mjera, ali i nedostatkom dijaloga sa zainteresiranom javnošću” zaključuju u Mreži mladih Hrvatske.

Analizu preporuka na hrvatskom i engleskom jeziku možete pronaći na sljedećim poveznicama:

A što s dokazima: u kojoj je mjeri Hrvatska implementirala preporuke iz vanjske evaluacije mjera aktivne politike zapošljavanja

(Never) mind the evidence: how well does Croatia implement recommendations on active labour market policy based on external evaluations?