Vijesti

07.02.2009. 20:55:08 - Anita Mršić (Zadarski list)

Dostupnost informacija temeljno ljudsko pravo

Savjetovanje pod nazivom "Pravo na pristup informacijama i zaštita osobnih podataka u lokalnoj samoupravi", koje je organizirala Akademija lokalne demokracije, održana je jučer u hotelu "Kolovare".

 

Edukacija kadra

Savjetovanje je okupilo predstavnike Središnjeg državnog ureda za upravu, Agencije za zaštitu osobnih podataka, GONG-a te pedesetak predstavnika jedinica lokalne samouprave iz Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Kako je pojašnjeno pri samom otvorenju, svrha savjetovanja je raspraviti primjenu Zakona o pravu na pristup informacijama i Zakona o zaštiti osobnih podataka, ukazati na eventualne nedostatke i probleme u tumačenju i primjeni te ukazati na pozitivne i negativne primjere u provedbi ovih zakona na razini lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave.

Jučerašnji je događaj otvoren uvodnom riječju Antuna Palarića, državnog tajnika i Franje Lacka, ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka dok su u ime Grada Zadra i Zadarske županije nazočne pozdravili Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika i zadarski dožupan Josip Miletić izrazivši ovom prilikom zadovoljstvo zbog održavanja ovog značajnog skupa upravo u gradu Zadru.

- Mi smo generacija koja je doživjela stvaranje ove države jer obranili smo je, oslobodili i obnovili. Do danas smo stvorili kvalitetnu državu koja ispunjava sve kriterije koje zahtijeva Europska povelja o samoupravi. Nalazimo se samo korak do ulaska u Europsku uniju. No, nećemo se miriti s postignutim, nego moramo i dalje raditi na podizanju kvalitete i stvoriti državnu administraciju s pet zvjezdica, kazao je Palarić, pojasnivši kako u tom smislu neće zapošljavati dodatni kadar, nego će poraditi na edukaciji postojećeg, a sve to u svrhu jačanja administrativnog kapaciteta države.

 

Načelo javnosti

Pojasnio je također kako u današnjim uvjetima više nije dovoljno samo biti efikasan nego je nužno otvoriti i tijela državne vlasti građanima, a što je osnovni razlog zbog kojeg su spomenuti zakoni doneseni.

Nakon otvorenja savjetovanja i izlaganja aktualnog stanja i perspketive razvoja lokalne i područne samouprave, uslijedio je i osvrt na Izvješće za 2007./2008. godinu te aktualne probleme u primjeni. Potom su predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije govorili o iskustvima zadarskog prostora na području primjene prava na pristup informacijama. Predstavnici GONG-a, odnosno Vanja Škorić i Robert Maračić govorili su stajališta i iskustva nevladinog sektora o problematici primjene Zakona o pravu na pristup informacijama.

Naime, prema Zakonu o pravu na pristup informacijama pravo na dostupnost informacijama kojima raspolažu tijela javne vlasti jedno je od temeljnih ljudskih prava koje je zaštićeno Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama kao i Konvencijom o pristupu informacijama, međunarodnim ugovorima i odredbama Ustava Republike Hrvatske. Pravo pristupa informacijama i dokumentima koje posjeduju tijela javne vlasti i pravne osobe kojima su povjerene javne ovlasti izvedeno je pravo iz ustavnog načela slobode, mišljenja i izražavanja. Kao takvo, osobito je značajno u tranzicijskim zemljama u kojima tijela javne vlasti još uvijek nedovoljno poštuju načelo javnosti rada, ustanovljeno u suvremenim društvima kao instrument nadzora vlasti od strane građana.

Tagovi: akademija lokalne demokracije, gong, lokalne zajednice

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM