U fokusu

faktiv poručuje da borba ide dalje

Ilčić je otišao, tražimo ostavku Stiera i povlačenje Prskala i Munjina

Ilčić je otišao, tražimo ostavku Stiera i povlačenje Prskala i Munjina

Nakon marša tisuća žena i njihovih saveznika, koje/i su na 8. mart na ulicama brojnih hrvatskih gradova pokazale da ne daju svoja prava, Ladislav Ilčić dao je ostavku na mjesto posebnog savjetnika za ljudska prava potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera.

I dok Ilčić odlazi, kako kaže, s “dobrim honorarom” i obrazloženjem  da će se kandidirati na lokalnim izborima, izvjesno je da je njegova ostavka proizašla iz pritiska građanki i građana te mnogobrojnih udruga koje su od samog imenovanja Ilčića za savjetnika za ljudska prava upozoravale kako je taj čin udar na ljudska prava i pokušaj njihovog derogiranja.

Ilčić, kao član stranke Hrast i podupiratelj udruge “U ime obitelji”, više je puta pokazao svoj stav prema ženama i manjinama, pokušavajući zatrti Ustavom i zakonima zajamčena prava. Jedan je od pobornika i aktera pokušaja zaustavljanja procesa ratifikacije Istanbulske konvencije koja predstavlja sveobuhvatan pravni okvir za sprječavanje i borbu protiv nasilja prema ženama i obiteljskog nasilja, koji omogućuje da žrtve uživaju istu razinu zaštite svugdje u Europi.

Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelj, tzv. Istanbulska konvencija, obvezujući je dokument za države koje je ratificiraju. Zemlje potpisnice dužne su osigurati njezinu provedbu, a posebno mjere za zaštitu prava žrtava – bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Uvođenje termina roda ono je što užasava Ladislava Ilčića i njegovu kliku. Ipak, ta “rodna ideologija”, kako je nazivaju, u stvarnosti predstavlja civilizacijski doseg kojim se prvi put nasilje prema ženama definira kao rodno uvjetovano, iz čega slijede mjere zaštite i obveze država koje Konvenciju ratificiraju.

U vrijeme u kojem broj ubijenih žena raste, a nitko ne odgovara, ratifikacija Istanbulske konvencije u punom obliku je obaveza i nužnost, a ne predmet rasprave.

Iako je Ilčićeva ostavka mala pobjeda žena u ovoj zemlji, želimo iskoristiti ovu prigodu da naglasimo nedopustiva imenovanja u radnu skupine za izradu Nacrta prijedloga Zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije. Imenovani su, između ostalih, Ivan Prskalo iz Ordo Iuris Hrvatska i Ivan Munjin iz U ime obitelji, predstavnici udruga koje se izričito protive ratifikaciji Konvencije.

fAKTIV stoga poziva na obrazloženje kriterija izbora članova i članica Radne skupine, ali i hitno revidiranje izbora – povlačenje Ivana Prskala (Ordo Iuris Hrvatska) te Ivana Munjina (U ime obitelji) iz Radne skupine, kako bi se proces ratifikacije iznimno bitne konvencije za zaštitu prava žena mogao nastaviti. Ostajemo i pri zahtjevu kojeg smo zajedno s više tisuća ljudi glasno artikulirale u srijedu – OSTAVKA STIERA!