U fokusu

sada je taj trenutak otpora

Žene Osmi mart provode protestirajući na ulicama diljem Hrvatske

Žene Osmi mart provode protestirajući na ulicama diljem Hrvatske

Kristina Josić

Noćni marš ZA prava žena u Šibeniku već je održan u utorak, a danas svima onima koji se usuđuju dirati u prava žena svojim dolaskom poručite – ŽENE NEĆE STAJATI SA STRANE I GLEDATI!

Aktivistkinje Ženska mreža Hrvatske, ženskih sindikalnih grupa Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Hrvatske udruge radničkih sindikata i RODA – Roditelji u akciji organiziraju protestnu akciju povodom Dana žena pod nazivom Žene protiv bijede. 

“Akcija započinje okupljanjem pred Radničkim domom u 9:00, odakle u autobusom s izvješenim transparentima krećemo pred Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a ispred svakog ministarstva će se održati kratki govori i predati zahtjevi.Nakon obilaska ministarstava okupljamo se na Trgu bana Josipa Jelačića u podne. Pozivamo vas da nam se pridružite u što većem broju kako bismo upozorile na sve veće žensko siromaštvo i odgovornost Vlade RH”, pozivaju organizatorice akcije Žene protiv bijede. 

Aktivistkinje i aktivisti u Splitu organiziraju marš u 18 sati na Pjaci (ispred stare Gradske vijećnice), a u Zadru u organizaciji Forum žena SDP Zadar okupljanje također počinje u 18 sati u Perivoju Gospe od Zdravlja.

Žene Splita organizirale su se prvi put u obrani svojih prava i podršci drugim ženama prije gotovo sto godina. Danas su neka od davno izborenih prava ugrožena direktnim napadima konzervativaca koji ženu žele vratiti u privatnu sferu i svesti je na ulogu majke i ponizne supruge. Brojna prava žene još su daleko od priznavanja i ostvarenja jednakosti, na što želimo upozoriti ovom protestnom akcijom! Zajedno tražimo bolje i pravednije društvo jednakih mogućnosti za žene i muškarce”, piše u pozivu na marš u Splitu, kojeg organizira feministička udruga Domine.

Noćni marš u Rijeci pod nazivom ‘Neću cvijeće, hoću prava’ počinje u 21 sat na Korzu.

“Suludo je da u 21. stoljeću moramo boriti iste borbe, raspravljati o istim stvarima i braniti stečena prava od nasrtaja mizoginih institucija i sekti. Za radna prava, za reproduktivna prava, za pravo izbora”, napisali su na svom Facebook eventu.

Varaždinska udruga Izražena na Dan žena organizira prosvjed za slobodan izbor pred bolnicom kao kontru moliteljima iz anti-choice pokreta ’40 dana za život’.

“Na Međunarodni dan žena branimo pravo na izbor prosvjedom ispred ulaza u Opću bolnicu Varaždin. Pridružite nam se u srijedu, 8. ožujka u 16 sati i – obucite crveno”, poručuju iz Izražene.

“Ove godine podržavamo drugarice iz regije i organiziramo Noćni marš u Mostaru. Borimo se za svoja tijela i svoj prostor, rame uz rame sa ženama iz Zagreba, Zadra i Splita. Okupljamo se na Španskom trgu u 18 sati, a marširamo u 18.30. Dođite da se družimo i spremamo revolucije”, stoji u pozivu na protest u Mostaru.

U Banjaluci se održava Marš po sloganom ‘Nismo rođene samo da rađamo’. Marš će početi u 13:30 sati okupljanjem ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, a završiće na Trgu Krajine. Organizatori/ce naglašavaju kako se tako pridružuju Međunarodnom štrajku žena.

Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje i Centar za ženska prava povodom 8. marta organizuju Marš žena i IX Konferenciju žena u Crnoj Gori. Ovaj dan ćemo obilježiti okupljanjem u Podgorici pod sloganom I hleb i mir i ruže.

“Ovogodišnjim obilježavanjem Međunarodnog dana žena ukazujemo na siromaštvo i težak položaj žena i pozivamo na otpor sve prisutnijoj marginalizaciji žena i militarizaciji društva”, stoji u pozivu na događaj u Podgorici.