Vijesti

07.02.2009. 20:49:35 - bobsters1985 (Novi list)

Iz rada stranačkih ženskih organizacija

Forum žena SDP-a

Foruma žena SDP-a Primorsko-goranske županije održao je danas drugu izvještajno-tematsku skupštinu u Kraljevici, gdje su mnogobrojne članice razmatrale temu "Politička participacija žena" uz izlaganja SDP-ovih saborskih zastupnica. Kako je kazala Gordana Sobol, udio žena u procesima odlučivanjima na lokalnoj razini u Hrvatskoj nije zadovoljavajući, te bi sadašnjih 20 posto saborskih zastupnica doseći uravnoteženost s muškim kolegama do granice od 40 posto tek 2017. godine, što treba već na ovim lokalnim izborima početi mijenjati kroz razgovore s rukovodstvom stranaka te većim uključivanjem žena na izborne liste.

- Naspram muškaraca, žene u politici prednjače po otvorenosti, komunikativnosti i socijalnoj emotivnosti, a i urođeno nam je da se za svoju poziciju moramo više boriti od njih. Socijaldemokracija treba dati potporu ženama koje imaju znanje, volju i predispozicije da u politici ostvare svoje karijere i dođu do vrha, u čemu je SDP već puno učinio, ali ima još toga za učiniti, kazala je Željka Antunović, osvrnuvši se i na neke SDP-ovce koji je smatraju nekompetentnom u antirecesijskim mjerama, iz čega proizlazi njena tvrdnja da političarkama nije mjesto samo u društvenim djelatnostima, već apriori mogu obavljati svaki posao kao muškarci, što se odnosi i na ekonomsko-gospodarske teme, primjerice brodogradnju, u vezi koje je s današnje skupštine hrvatskim ženama upućen apel za pomoć u borbi za očuvanjem škverova.

 

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinska"

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski" PGŽ-a iz mjeseca u mjesec neumorno obilazi ustanove na području Županije koje na bilo koji način skrbe o najpotrebnijim skupinama građana. Stoga su posjetile Kuću utočišta sestara milosrdnica "Sveti Vinko" u Kresnikovoj ulici u koju svakodnevno na topli obrok i riječ utjehe dolazi sve veći broj siromašnih, osamljenih i napuštenih ljudi.

Članice Zajednice predvodila je Vesna Buterin, saborska zastupnica i kandidatkinja za mjesto gradonačelnice Rijeke koja je voditeljici Kuće utočišta s. Danijeli Sinčić uručila skromnu donaciju u vidu voća, odjeće i obuće za korisnike koje pomažu sestre milosrdnice i volonteri.

Tagovi: forum žena sdp, gordana sobol, političarke, političke stranke

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM