U fokusu

Udruga sve za nju

Odgovori na najčešća pitanja o životu s karcinomom dojke u priručniku Pitaj SVE – SVE za NJU

Odgovori na najčešća pitanja o životu s karcinomom dojke u priručniku Pitaj SVE – SVE za NJU

Udruga SVE za NJU predstavila je danas elektronički priručnik Pitaj SVE – SVE za NJU koji na jednom mjestu objedinjuje najčešća pitanja i odgovore o svim aspektima života s karcinomom dojke, kako bi se oboljelim ženama olakšalo suočavanje s bolešću i snalaženje u novim životnim okolnostima. Elektronički priručnik nastao je uz angažman svih zainteresiranih građana i građanki pri čemu je Udruga prikupila više od 150 pitanja koja se podudaraju s iskustvima njezina svakodnevnog rada s oboljelima i njihovim obiteljima.

U prvo “izdanje” elektroničkog priručnika uključena su ona najčešća, zajednička pitanja. Cilj je njime obuhvatiti različita iskustva, cjelovito informirati i educirati o življenju s bolešću, osnažiti oboljele i njihovu okolinu. Riječ je o svima dostupnom i preglednom elektroničkom priručniku koji će se s vremenom nadograđivati budući da se kroz rad Udruge svakodnevno razmjenjuju pitanja i odgovori, što praktične, što emocionalne prirode te je dostupan OVDJE.

“Imam rak. Hoću li umrijeti?; Imam rak dojke. Znači li to da će ga dobiti i moja kći?; Pročitala sam da najviše žena umre od raka dojke. Kako mogu saznati koliko mi je vremena ostalo?”, samo su neka od pitanja na koja je odgovarao tim Udruge u suradnji sa stručnjacima/injama onkolozima/injama. Poseban je doprinos ovoj akciji Pitaj SVE – SVE za NJU dala primarijus dr. sc. Paula Podolski s Klinike za onkologiju KBC Zagreb kroz predavanje Pitaj onkologa, održano u Centru za psihološku pomoć.

“Elektronički priručnik je namijenjen svim ženama oboljelim od raka dojke, a posebno svim ženama s metastatskim rakom. Unatoč tome što je riječ o teškoj, neizlječivoj bolesti, danas postoje različiti oblici liječenja, produžena su razdoblja do progresije sljedeće bolesti te vjerujemo kako će u budućnosti doći lijekovi koji će omogućiti bolje rezultate liječenja”, naglasila je Podolski.

“Želimo zahvaliti svim stručnjacima, posebno onkolozima koji nam pomažu u cilju da doista ponudimo odgovore našim korisnicama o životu s rakom. Posebnu smo pozornost u akciji Pitaj SVE – SVE za NJU zapravo posvetili ženama s metastatskim rakom koje žive uz bolest, liječe se, ali uz spoznaju da je bolest u neizlječivoj fazi. One  do posljednjeg dana zaslužuju dostojanstven život i najbolju skrb, članovi obitelji zaslužuju podršku, a mi im kao društvo to moramo omogućiti”, istaknula je predsjednica udruge SVE za NJU Almenka Balenović.

“Žene s metastatskim rakom su nevidljive u društvu, svi zajedno moramo činiti sve što je moguće kako bismo to promijenili”, istaknula je voditeljica Centra za psihološku pomoć Ljiljana Vukota.

Uz predstavljanje elektronskog priručnika Pitaj SVE – SVE za NJU, održana je i svojevrsna simulacija uvodnog razgovora psihologa/inje i pacijentice koja se suočava s dijagnozom raka. Unatoč tome što svaka žena ima svoja osobna pitanja, ona su uglavnom svima zajednička, pa je iz tog razloga Udruga ovim priručnikom htjela odgovoriti na ona najčešća.

“Ovakav sam razgovor vodila pri dolasku u Udrugu, koju danas nazivam drugim domom. U trenutku kada mi je to najviše bilo potrebno, ovdje su mi pružili ruku i pomogli u borbi protiv raka dojke”, istaknula je Renata, jedna od korisnica Udruge SVE za NJU.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli gotovo 2.700 žena, što upućuje na zabrinjavajuću činjenicu da će svakoj desetoj ženi u našoj zemlji tijekom života biti dijagnosticirana ova vrsta karcinoma. Riječ je o poražavajućoj statistici koja u Hrvatskoj bilježi stalni trend rasta iako je stopa izlječenja iznimno visoka u slučajevima ranog otkrivanja i pravodobnog liječenja. No, unatoč suvremenim metodama liječenja, u Hrvatskoj svake godine premine više od tisuću žena koje uđu u četvrti stadij bolesti.