U fokusu

Tribina Udruge SVE za NJU

HPV i rak vrata maternice možemo pobijediti – edukacijom i prevencijom

HPV i rak vrata maternice možemo pobijediti – edukacijom i prevencijom

Rak vrata maternice i HPV koji ga uzrokuje mogu se i trebaju spriječiti, i to edukacijom, ranim otkrivanje bolesti metodama probira i cijepljenjem, glavna je poruka tribine “Biser mudrosti – pobijedimo rak vrata maternice”, održane 25. siječnja u organizaciji Udruge SVE za NJU, povodom obilježavanja 11. tjedna prevencije raka vrata maternice. Na tribini su sudjelovale dr. sc. Magdalena Grce s Instituta Ruđer Bošković, dr. Dinka Nakić, nacionalna koordinatorica programa Prevencije raka vrata maternice, dr. Maja Marić Bajs iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar te Ljiljana Vukota iz Udruge SVE za NJU.

Tribina je održana s ciljem da se ukaže na rastući javnozdravstveni problem, ali i privuče pozornost javnosti na probleme i brojne predrasude s kojima se susreću žene oboljele od raka vrata maternice. “Pozivam sve žene na redovite preglede i sve mlade da prate njima namijenjene sadržaje na društvenim mrežama, kao što su g.zarez i Hello Curly budući da informiranje i učenje može biti zabavno. Moramo se svim snagama boriti protiv neznanja svih generacija i stigmatiziranja oboljelih od raka vrata maternice”, poručila je Ljiljana Vukota iz Udruge SVE za NJU.

U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice obolijeva oko 350, a od posljedica ove bolesti umire oko 100 žena, čime dolazimo do potresne činjenice da jedna žena gotovo svaki treći dan izgubi bitku s ovom zloćudnom bolešću. Danas se s velikom sigurnošću zna kako je jedan od glavnih uzročnika raka vrata maternice dugotrajna kronična upala rodnice i vrata maternice prouzrokovana humanim papiloma virusom (HPV) koji se prenosi spolnim putem. HPV infekcija i rak vrata maternice nisu dokaz da je osoba nemoralna i promiskuitetna. Gotovo svaki muškarac ili žena koji su spolno aktivni barem će jednom u životu biti zaraženi HPV-om.

Dr. sc. Magdalena Grce s Instituta Ruđer Bošković, koja je ujedno i vodila tribinu, istaknula je kako Hrvatska uvođenjem programa probira i cijepljenja prati trendove zemalja koje su takvim mjerama smanjile incidenciju i smrtnost, no da moramo uložiti daljnje napore kako bismo postigli željene rezultate. Cijepljenje protiv HPV-a je jedino koje je dobrovoljno, a besplatno, a program cijepljenja u Hrvatskoj obuhvaća osnovnoškolce/ke u 8. razredu.

Rak vrata maternice najteža je komplikacija HPV infekcije uslijed perzistirajuće infekcije u trajanju do čak 15 godina, stoga nam se pruža uistinu jedinstven period u kojem možemo djelovati i spriječiti razvoj raka. Iako postoji oko 200 tipova HPV virusa, manji broj uzrokuje rak, najčešće tip 16 i 18. “Hrvatska je krajem 2012. počela sa provedbom Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka vrata maternice koji obuhvaća žene od 25 do 64 godine. Svaka žena trebala bi svake tri godine učiniti Papa-test koji ponekad stvarno može spasiti život”, naglasila je dr. med. Dinka Nakić, nacionalna koordinatorica programa Prevencije raka vrata maternice.

Dr. Marić Bajs istaknula je pad u broju oboljelih žena, kao i pad smrtnosti u posljednjih nekoliko godina, no i naglasila da se kod raka vrata maternice ne radi toliko o brojkama, koliko o činjenici da je, s medicinskog stajališta, ovaj bolest nepotrebna jer se može spriječiti – edukacijom i cijepljenjem. Također je pozvala na savjetovanje u Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u kojemu je moguće dobiti stručne i pravovremene informacije o HPV-u, raku vrata maternice, cijepljenju.

Središnje događanje u sklopu obilježavanja Tjedna prevencije raka vrata maternice bit će u subotu, 28. siječnja, u zagrebačkom trgovačkom centru City Center One West (Jankomir), gdje se već tradicionalno održavaju Dani zdravlja. Članice Udruge SVE za NJU, osobe iz javnog života, studenti/ce medicine, kao i vodeći domaći stručnjaci i stručnjakinje svim će zainteresiranim građanima i građankama biti na raspolaganju za savjetovanje i odgovore na najčešća pitanja i dvojbe o bolesti uzrokovanoj HPV-om, jedinom karcinomu koji se može uspješno prevenirati, u City Centeru One West i East, od 10 do 14 sati.

Posjetitelji/ice će humanitarnom kupnjom broša “Biser mudrosti” moći podržati rad Udruge SVE za NJU koja je od 2008. godine na raspolaganju svim ženama oboljelima od raka.