U fokusu

narukvica također ima za cilj odvratiti potencijalne počinitelje

Xantus – narukvica koja detektira drogu za silovanje

Xantus – narukvica koja detektira drogu za silovanje

Izumitelji/ce u Njemačkoj osmislili/e su narukvicu koja ima za cilj borbu protiv onoga od čega u izlascima strahuju mnoge žene – podmetanja droge u piće.

Narukvica “Xantus“, koju su osmislili Kim Eisenmann i Sven Häuser, dostupna je u njemačkom DM-u te nalikuje papirnatim vrpcama koje su potrebne za ulazak u mnoge klubove, a treba joj samo kap pića kako bi utvrdila sadrži li isto tragove “droge za silovanje”.

Ako je u piće podmetnuta droga, dva zelena kruga koji se nalaze na narukvici u kontaktu s tekućinom poprime plavu boju.

Narukvica također ima za cilj odvratiti potencijalne počinitelje kada vide da ju netko nosi.

Xantus je rođen iz osobnog iskustva Eisenmanine prijateljice, žrtve droge za silovanje, koja je nakon zabave pronađena povrijeđena u parku i bez sjećanja na ono što joj se dogodilo.

Eisenmann, koja je prisustvovala istoj zabavi, odlučila je s Häuserom osmisliti ovu narukvicu kada su shvatili da takav proizvod nije već dostupan na tržištu.

Prema britanskoj web stranici NHS-a, svake godine stotine žena postaju žrtvama silovanja nakon što im je u piće bez njihovog znanja podmetnuta droga.

Mnogo više incidenata događa se u inozemstvu, a mnogi se i ne prijavljuju zbog srama ili gubitka pamćenja, navodi NHS.

Droge koje se podmeću u piće uključuju gama-hidroksibutirat (GHB) i gama-butirolakton (GBL) – obje sa sedacijskim i anestetičkim učinkom – te supstance za smirenje uključujući Valium (diazepam) i Rohypnol, kao i ketamin.

Tvari poput GHB-a su često bezbojne i bez okusa te brzo djeluju, uzrokujući vrtoglavicu i mučninu, ponekad nakon samo 10 minuta.

Njihovi učinci slični su alkoholu pa se često pretpostavlja da je žrtva pijana, a većina se nakon uzimanja droge ne sjeća što se dogodilo.

Podmetanje droge u piće kažnjava se s maksimalno 10 godina zatvora, a ako je došlo do napada, silovanja ili pljačke, kazna će biti veća.