U fokusu

predavanje dubravka lepušića

Pravo na pobačaj: Privatni stav ne može biti iznad prava pacijentice

Pravo na pobačaj: Privatni stav ne može biti iznad prava pacijentice

KSFF/Facebook

Odgovorno spolno ponašanje, zaštita od spolno prenosivih bolesti, seksualnost kod adolescenata te trenutno aktualno pitanje o pravu na pobačaj bilo je tema predavanja “Zdravstveni odgoj – odgovornost, zdravlje i prevencija” dr. Dubravka Lepušića održanog 16. siječnja na Filozofskom fakultetu.

Dr. Lepušić je u prvom dijelu predavanja govorio o seksualnosti mladih i zaštiti reproduktivnog zdravlja potkrijepivši informacije rezultatima anketa. U uvodnom je dijelu predavanja izneseno da od 60-ih mladi sve ranije stupaju u spolni život uz izražen promiskuitet što ima za posljedicu širenje spolno prenosivih bolesti i komplikacija. Prema statistici Zavoda za javno zdravstvo prvi spolni odnos djevojke imaju sa 17 godina, a dječaci sa 16 godina. Čak 67,3 % mladih se u anketi izjasnilo da želi imati romantičnu avanturu iduće ljeto. Također, svaki treći ispitanik je izjavio da pristaje na seks za jednu večer.

Prema dr. Lepušiću mladima nedostaje informacija i radi needukacije dolazi do abortusa, adolescentne trudnoće, spolnog nasilja i iskorištavanja te spolno prenosivih bolesti. Jedan od čimbenika ovog problema je i teško suočavanje roditelja sa spolnim odgojem radi potrošačkog mentaliteta, relativiziranja etičkih vrijednosti te materijalizma. Dr. Lepušić smatra da je edukacija veoma bitna i da se zdravstveni odgoj u Hrvatskoj ne provodi zbog ideoloških razloga.

Istaknuo je da edukacija mladih mora uključivati zabavne sadržaje, edukativne teme, zanimljive naslove te jednostavan tekst te da moraju biti uključeni liječnici/e. Spolno odgovorno ponašanje podrazumijeva stabilnost veze koja bi trebala biti skladna i partneri vjerni, redovitu upotrebu kondoma, odgađanje preranog početka seksualnog života, manji broj seksualnih partnera/ica te izbjegavanje seksualnog kontakta sa osobom rizičnom na spolno prenosivu bolest. Dr. Lepušić je također spomenuo projekt edukacije mladih o prevenciji nasilja i ovisnosti te spolno odgovornom ponašanju “Znanje je užitak”, u kojem mladi mogu aktivno sudjelovati kroz izradu web stranica, igrokaze, predavanja i sl.

U drugom dijelu predavanja tema je bilo pravo na pobačaj. Zanimljiva je informacija da je danas u šest od 28 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj nedostupno pravo na prekid trudnoće radi priziva savjesti uz prešutan pristanak politike, za koji dr. Lepušić kaže da bi ga zabranio jer “ne možete imati svoj privatni stav iznad pacijentovog prava”. Dr. Lepušić smatra da “kada se ženama negira pravo na autonomiju i dostojanstvo, onda su otvorena vrata za prisilu nad ženama, kažnjavanje različitih stilova života, odbijanje preporučenih zahvata i izbjegavanje dijagnostike.”

Najveće šanse za legalan prekid trudnoće imaju Skandinavija, Estonija, Belgija i Velika Britanija. U Europskoj Uniji se godišnje obavi oko 1,2 milijuna prekida trudnoće, a u Hrvatskoj 4,500 – 5000, s tim da se smatra da je još pola neprijavljeno. Time je Hrvatska među zemljama s najmanjim brojem prekida trudnoće u Europskoj Uniji. Dr. Lepušić smatra zabrana pobačaja vodi do toga da se pobačaji počnu obavljati ilegalno čime se ugrožava zdravlje i život žene. Nakon predavanja je uslijedila duga rasprava o tome kada započinje život i o pravima žena.