U fokusu

Girls Not Brides

Korak unazad u sprječavanju dječjih brakova u Bangladešu

Korak unazad u sprječavanju dječjih brakova u Bangladešu

Bangladeš će napraviti korak unazad u problematici dječjih brakova ako parlament odobri izmjene zakona kojima bi se dopustilo djevojčicama mlađima od 18 godina da se udaju u “posebnim slučajevima”. Ova siromašna država ima jednu od najviših stopa dječjih brakova u svijetu, unatoč zakonu starom 30 godina kojim je zabranjen brak djevojčicama mlađima od 18 godina i mladićima mlađima od 21 godine.

Girls Not Brides, udruženje koje okuplja više od 650 humanitarnih organizacija, ističe da bi parlament trebao dati mišljenje o predloženim izmjenama, i to 22. siječnja. Također navode kako su spomenute izmjene alarmantne i predstavljaju korak unazad u zemlji koja je ipak uspjela smanjiti stopu dječjih brakova u posljednjih nekoliko godina.

“Radili smo s tisućama djevojaka koje su povučene iz škole, udane prerano, nose ožiljke preranih trudnoća i prisiljavane na udaju za nasilnike. Ovo je jednostavno neprihvatljivo“, rekao je glasnogovornik bangladeškog ogranka organizacije.

Premijer Sheikh Hasina je rekao kako bi “posebni slučajevi” uključivali slučajnu trudnoću ili slučaj kada bi brak mogao pomoći u spašavanju “časti djevojke” i reputacije njene obitelji u ovoj vrlo konzervativnoj zemlji.

Aktivisti/kinje navode da su djevojke u ovakvim brakovima u većem riziku od silovanja, obiteljskog nasilja i prisilnih trudnoća – što sve ugrožava njihove živote. Mladim se djevojkama često oduzima prilika za obrazovanje, izolirane su od društva i prisiljene na cjeloživotnu ekonomsku ovisnost kao majke i supruge.

“Brak prije 18. godine života ne jamči sigurnost trudne djevojke”, rekao je Lakshmi Sundaram, izvršni direktor organizacije Girls Not Brides. “Zapravo ih izlaže riziku seksualnog nasilja, kao i fizičkog i psihičkog nasilja. Napredak koji je Bangladeš postigao po pitanju dječjih brakova je impresivan i pokazuje stvarnu posvećenost rješavanju ovog problema. Sada je vrijeme za napredovanje, a ne nazadovanje”.