U fokusu

štetan medijski pristup

Kako (NE) izvještavati o transrodnim osobama – slučaj Ivane Zdravke Josipe Radoš

Kako (NE) izvještavati o transrodnim osobama – slučaj Ivane Zdravke Josipe Radoš

Zbog sve većeg interesa medija za transrodnu tematiku, a posebno zbog senzacionalističkog i za prava transrodnih osoba štetnog medijskog pristupa u slučaju Ivane Zdravke Josipe Radoš, Trans Aid poziva sve medije na savezništvo u zaštiti trans prava i odgovorno izvještavanje o trans osobama.

Prema podacima iz istraživanja Zagreb Pride-a “Brutalna stvarnost” iz 2013. godine u kojem je sudjelovalo 690 LGBTIQ osoba iz Hrvatske, čak 37,8 % sudioništva istraživanja je doživjelo neku vrstu nasilja na temelju svog rodnog/spolnog identiteta. Kao udruga koja se bavi promicanjem i zaštitom prava trans, inter i rodno varijantnih osoba, izražavamo zabrinutost izvještavanjem o slučaju trans žene I.Z.J. Radoš, koje je u većini medija bilo izrazito senzacionalistički uz očito ismijavanje transrodnosti te osobe, ignoriranje njezina odabranog imena i uporno obraćanje novinara_ki osobi u pogrešnom rodu.

Radi se medijskom tretmanu osobe koja ima 120 kaznenih prijava i koja je nedavno osuđena zbog prijetnji novinarki Provjerenog, emisije koja se prva počela baviti ovim slučajem, te nemamo nikakvu namjeru braniti kriminalne radnje spomenute osobe.

Međutim, želimo ukazati na to da se prilikom izvještavanja vrlo često u prvi plan stavljala (i što je najgore, propitivala i smještala u vrlo negativan kontekst) transrodnost I.Z.J. Radoš. Umjesto na kriminal, mediji su se fokusirali na rod, i to na najgori mogući način. Transrodnost je etiketirana kao sredstvo obmane i maska koja služi za zavaravanje drugih ljudi, novinari_ke odbili_e su se osobi obraćati u ženskom rodu i ženskim imenom, a na snimanom suđenju osoba je izložena javnom ismijavanju.

Kako bi se u budućnosti izbjeglo ovakvo medijsko etiketiranje i ocrnjivanje transrodnih osoba, ionako jedne od najugroženijih skupina u društvu, koja se svakodnevno bori s diskriminacijom i stereotipiziranjem, pozivamo medije da uvijek koriste ime koje je trans osoba izabrala (nije Tito Gubić nego Ivana Zdravka Josipa Radoš ako ona tako kaže), zamjenicu koja odgovara autentičnom rodu osobe (ako se samoidentificira kao žena, onda je ‘ona’) te da izbjegavaju pogrdne izraze kad opisuju trans osobu ili njezinu tranziciju (nema govora o ‘obmani’, ‘prevari’, ‘laži’, ‘maskiranju’ i slično.) Samoodređenje je ljudsko pravo koje ne smije biti ridikulizirano.

Više informacija o trans terminologiji potražite na našoj web stranici.