U fokusu

novo istraživanje

Žene kojima je uskraćen pobačaj imaju više problema s mentalnim zdravljem od onih koje pobace

Žene kojima je uskraćen pobačaj imaju više problema s mentalnim zdravljem od onih koje pobace

fAKTIV

Trenutno devet država SAD-a zahtijeva od žena da prije pobačaja idu na savjetovanje o mogućim dugoročnim posljedicama na njihovo mentalno zdravlje. No, novim istraživanjem je otkriveno da pobačaj nema štetan utjecaj na mentalno zdravlje žene. Štoviše, onima kojima je to pravo uskraćeno anksioznije su i imaju manje samopoštovanja od onih koje pobace. Istraživanje Sveučilišta u Kaliforniji, u San Franciscu provedeno je kao dio Turnaway Study na 956 žena iz ukupno 30 institucija koje provode pobačaje u 21 državi tokom pet godina, te je objavljeno u časopisu JAMA Psychiatry. Zahvat je zabranjen 231 ženi jer je trudnoća bila u stadiju tri tjedna nakon gestacijskog roka –  rodilo je 161 žena, dok je njih 70 imalo spontani pobačaj ili su pobacile negdje drugdje.

“Kada smo započeli bilo je mnogo rasprava, no malo podataka o stvarnim posljedicama pobačaja na mentalno zdravlje”, izjavila je za Cut suradnica na istraživanju Dr. Diana Green Foster. “Postojao je javni dijalog o tome da pobačaj šteti ženi, no ne mnogo dokaza, čak ni najbolja istraživanja nisu imala kontrolnu skupinu.”

Sudionice istraživanja su tjedan dana nakon što im je pobačaj zabranjen postale anksioznije, te imale niže samopoštovanje i životno zadovoljstvo od onih koje su pobačaj napravile. Ipak, imale su sličnu razinu depresivnosti. Foster kaže da ta sličnost potječe od depresivnih osjećaja povezanih sa saznanjem o (neželjenoj) trudnoći.

Istraživanjem je otkriveno da su unutar razdoblja od šest mjeseci do godine dana žene kojima je pobačaj zabranjen došle na istu razinu anksioznosti, samopoštovanja i životnog zadovoljstva kao one koje su pobacile. “To je očito teška situacija, no bez obzira na ishod mentalno zdravlje se popravlja tokom vremena,” kaže Foster.

Rezultati istraživanja pobijaju argument nekih aktivista protiv pobačaja da zahvat ženama uzrokuje dugoročnu psihološku štetu. Rezultati također pokazuju da se ne mogu opravdati zakoni koji nalažu da žena koja želi pobaciti ide na psihološko savjetovanje, kažu autori studije. No, svako istraživanje ima svoja ograničenja, pa tako i ovo: Istraživanje je bilo promatračko, što ne dopušta uzročne zaključke, ističu autori/ce.

“Mnogo toga iz ove rasprave je ideološki bez činjenica o stvarnom ženskom iskustvu”, za Cut je izjavila Foster. “Ovo istraživanje daje objektivni uvid u to što proživljavaju stvarne žene koje donose ovu odluku.”

Prevela/o i prilagodila/o: Darja Galović