U fokusu

akcija u poreču

CGI: Država i institucije pomažu nasilnicima i ubojicama žena!

CGI: Država i institucije pomažu nasilnicima i ubojicama žena!

CGI

Centar za građanske inicijative Poreč danas je organizirao javnu akciju povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Poručile smo:

“Danas smo ovdje da ukažemo na količinu i brutalnost nasilja koje se u ovoj državi svaki dan događa ženama. Na nasilje se odgovorni oglušuju. Ovom instalacijom želimo im pomoći da vizualiziraju masu nasilja protiv žena i da problem shvate ozbiljno te da prepoznaju svoju ulogu u, doslovno, promociji nasilja.

Svaka treća žena je u svom životu bila žrtva nasilja. U Hrvatskoj svaki mjesec jednu ženu ubije njen sadašnji ili bivši partner! To nam govori brojka o ubijenim ženama u posljednjih 7 godina.

Prošle godine 9775 žena prijavilo je nasilje u obitelji u Hrvatskoj! Ako uzmemo u obzir da 90% nasilja ostaje neprijavljeno, dolazimo do brojke od 100 000 žena koje su svake godine žrtve nasilja u Hrvatskoj! Zašto ne prijavljuju nasilje? Jer ne vide smisla! Jer institucije i država ne radi ništa kako bi žene zaštitila! Štoviše, ukoliko žene prijave nasilje, policija, sudstvo, centri za socijalnu skrb ih šikaniraju, omalovažavaju, vrijeđaju, prijavljuju i njih te bivaju dvostruko viktimizirane.

Žene nemaju povjerenja u institucije jer institucije ne rade ništa što bi ženama pomoglo!

Država i institucije pomažu nasilnicima i ubojicama žena! Pomažu im malim ili nikakvim kaznama, pomažu im puštanjem na slobodu kako bi dokrajčili ono što su naumili, a to je ubojstvo žene!

I zato tražimo od države da ratificira Konvenciju Vijeća Europe o borbi i sprječavanju nasilja nad ženama i djevojčicama, takozvanu Istanbulsku konvenciju, i da izdvoji proračunska sredstva kako bi se na sustavan način pomoglo žrtvama nasilja. Pozivamo državu da preuzme odgovornost za femicid koji se u ovoj državi događa!

Dosta je nasilja protiv žena, dosta je mrtvih žena!

*Siva predstavlja 1 od 3 žene koja je u svom životu zlostavljana.

Crvenom su označene ubijene žene u Hrvatskoj u posljednjih 7 godina – svaki mjesec jednu ženu ubije (bivši) partner.