U fokusu

Nasilje nad ženama u UAE

Žena u Dubaiju optužena nakon prijavljivanja vlastitog silovanja

Žena u Dubaiju optužena nakon prijavljivanja vlastitog silovanja

Obitelj Britanke koja je uhićena u Dubaiju nakon prijavljivanja vlastitog silovanja pokrenula je online peticiju, tražeći od javnosti i britanske vlade da pomognu u njenom oslobađanju.

Žena je optužena za izvanbračne odnose nakon što je prijavila da je silovana tamošnjoj policiji, navodi pravna zagovaračka skupina Detained in Dubai iz Ujedninjenog Kraljevstva. Ovaj je slučaj ukazao na uporne i duboko ukorijenjene predrasude prema ženama u ovoj zemlji, ističu skupine za ljudska prava.

“Vlasti i dalje ne daju podršku žrtvama nasilja i tretiraju žene koje su silovane kao zločinke, umjesto da istražuju slučaj i sude optuženima”, rekao je Drewery Dyke, istraživač iz Amnesty Internationala. Traži od vlasti da učine više po pitanju eliminacije nasilja nad ženama u Ujedninjenim Arapskim Emiratima, uključujući i nasilje nad turistkinjama i migrantkinjama.

Ova je vijesti završila na naslovnim stranicama medija i podigla pitanje o pravnom sistemu u ovoj zemlji, koja ima velik broj turista/kinja sa zapadnjačkim načinom života. “Žrtve odlaze na policiju očekivajući pravdu, a umjesto toga završe osuđene. Ne samo da poriču da su žrtve, već ih zbog toga i kažnjavaju”, rekla je Radha Stirling, osnivačica i direktorica organizacije Detained in Dubai.

Spomenutoj je ženi oduzeta putovnica, a mogla bi završiti i na suđenju, nakon čega bi kazna mogla biti zatvor i bičevanje. Njena obitelj navodi da je bila na odmoru nakon čega je planirala otputovati u Australiju, kada je prijavila silovanje od strane dvojice Britanaca u Dubaiju.

Obitelj je na web stranici na kojoj prikuplja sredstva za pokrivanje pravnih troškova zamolila za pomoć kako bi je oslobodili iz zatvora. Potrebno im je 25 tisuća funti, od kojih su dosada prikupili 13 700 funti.

Britain’s Foreign Office potvrdio je postojanje slučaja i naveo da podupire ženu u ovoj situaciji te da će ostati u stalnom kontaktu s njenom obitelji. Stirling ističe da su se navodni napadači vratili u UK bez ikakvih pravnih posljedica.