U fokusu

probraniteljice i faktiv na filozofskom

S predavanja Davora Pavune: Borba za sekularnost institucija ne prestaje!

S predavanja Davora Pavune: Borba za sekularnost institucija ne prestaje!

S.K.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu  u dvorani D7 jučer je održano gostujuće predavanje fizičara, fanatika i klerika Davora Pavune pod naslovom i temom ‘Znanost i izazovi istinske civilizacije’, “što je očito trebalo zamazati oči i predstaviti predavača kao uvaženog dr. sc. znanstvenika”, poručuju članovi/ce inicijative PRObraniteljice i feminističkog kolektiva fAKTIV, koji/e su se odlučili/e pojaviti na predavanju te dati do znanja kako postoji “suprotstavljena, sekularna misao koja ne pruža legitimitet ovakvim pseudoznanstvenim aktivnostima na Sveučilištu”.

“Nakon što je HRT nedavno ugostio Pavunu i omogućio da između ostalog čujemo i rečenice poput ‘uzorna žena potrebna ovome svijetu i Hrvatskoj jest nepismena majka koja napamet citira Bibliju’, čini se da se ‘krešendo pada’ i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji je omogućio prostor i vrijeme čovjeku koji u svojim javnim istupima konstantno evocira raznorodne teorije zavjere te poziva na buđenje sve snažnije nacionalne osviještenosti, poglavito one obojene radikalno katoličkim vrijednostima – osobi koja humaniste/ice (kakvi/e se dominantno obrazuju upravo na FFZG-u), društvenjake/inje te radnike/ce u kulturi naziva beskorisnim ‘zumboidima’ kojima treba dokinuti društvenu prezentnost, objašnjavajući kako svijetom trebaju upravljati isključivo fizičari te ljudi ‘matematički formirani'”, poručuju aktivisti/kinje.

“Osobi koja zagovara neobrazovanost i potčinjenost žena nedopustivo je omogućiti zauzimanje javnog prostora u dvorani fakulteta koji većinom pohađaju upravo žene – studentice društvenih i humanističkih disciplina”, smatraju aktivisti/kinje i dodaju kako je zanimljivo i to kako je organizator potpuno nepoznat onima koji rade i studiraju na Filozofskom fakultetu – a krije se na plakatu kojim se zainteresirane poziva na predavanje iza e-mail adrese uredzamudroslovlje@gmail.com.  Novodni ‘ured’ ima i svoj Facebook profil na kojemu je opisan kao ‘organizacija koja nastoji pružiti podršku Filozofskom fakultetu u Zagrebu poput Alumnija’. “Potpuno nejasno, osim što je nekima poznato kako je veliki zagovaratelj Alumnija bio (a pretpostavljamo i jest) upravo bivši dekan Filozofskog fakulteta, a sadašnji rektor Damir Boras”, naglašavaju.  

“Nakon uvodne riječi, profesora Pavunu pozdravili/e smo izjavom Simone de Beauvoir ‘Ženom se ne rađa, ženom se postaje’, kao i protivljenjem i preispitivanjem onoga što on naziva svojim ponajvećim znanstvenim zaključkom kojeg utjelovljuje u formulu: ‘0+Bog=Bog’. Naše su reakcije, iako nismo bili/e niti nepristojni/e, niti smo bojkotirali/e predavanje, dočekane prijetnjama nasiljem, oduzimanjem stvari, praćenjem  kao i ograničavanjem i sprječavanjem kretanja. Smatramo kako je važno jednoglasno apostrofirati osudu ovakvog ponašanja (općenito), a poglavito kada mu je otvoren institucionalizirani prostor koji se naziva sekularnim”, upozorili/e su aktivisti i aktivistkinje inicijativa PRObraniteljice i fAKTIV-a.

Još jednom želimo poručiti kako borba za sekularnost institucija, prije svega obrazovnih, ne prestaje i kako ćemo i dalje pružati otpor galopirajućim klerikalnim konzervativnim tendencijama koje prožimaju čitavo društvo“, poručili/e su.

fAKTIV je feministički kolektiv čije područje djelovanja obuhvaća borbu za radnička i socijalna prava žena, protiv rodno uvjetovanog nasilja prema ženama, te zalaganje za reproduktivna i seksualna prava.

PRObraniteljice je inicijativa koje se društvenom angažiranošću zalaže za slobodoumlje, sekularnost, prava manjina i prava svih pojedinaca i pojedinki,te društvenih grupa.