Vijesti

26.10.2016. 11:24:01 - Libela

kampanja Zaklade za ljudska prava i solidarnost

Drugotna na sav glas: Ponosne neposlušnice pomažu lokalnim ženskim akcijama

Ksenija Marinković

Ksenija Marinković (Foto: Mario Dragičević)

SOLIDARNA - Zaklada za ljudska prava i solidarnost pokrenula je kampanju "Drugotna na sav glas!" u svrhu financijske podrške lokalnim ženskim inicijativama širom Hrvatske.

Potaknuti nedavno objavljenim i izrečenim klerikalnim patrijarhalnim koncepcijama roda u Glasu koncila, izjavom kardinala Puljića i sve češćim skupovima i istupima gdje se žene svodi na  "drugotne", "štrace" i "neposlušne", SOLIDARNA - zaklada za ljudska prava i solidarnost odlučila je reagirati kampanjom naziva "Drugotna na sav glas!".

Lucija Šerbedžija (Foto: Mario Dragičević)

Lucija Šerbedžija (Foto: Mario Dragičević)

Kampanjom zaklade SOLIDARNA prikupljaju se sredstava za ženske inicijative koje su usmjerene na akcije solidarnosti, posebno iz onih sredina gdje podrška borbi za ženska prava često izostaje.

Kampanjom ćemo glasno odgovoriti da isključiva i diskriminatorna Hrvatska koja ne poštuje dostojanstvo i ne prepoznaje vrijednost polovice stanovništva nije Hrvatska kakvu mi želimo. Cilj kampanje je osvijestiti štetnost ovakvog diskriminatornog i uvredljivog govora te otvoriti prostor za sve one glasove koji se zalažu za rodnu ravnopravnost i društvenu, ekonomsku i političku participaciju žena.

Lukrecija Tudor (Foto: Mario Dragičević)

Lukrecija Tudor (Foto: Mario Dragičević)

Kampanju podržavaju brojna poznata lica, među kojima su i glumice Ksenija Marinković, Lucija Šerbedžija, Katarina Bistrović-Darvaš, Urša Raukar, Lukrecija Tudor, pjevačica Ivanka Mazurkijević, voditeljica Daniela Trbović i teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac

Uz jasan izraz podrške protiv javnog diskriminatornog govora, građani/ke se mogu uključiti u akciju donacijom sredstava putem donatorske platforme www.solidarna.hr/donirajte. Na poklon će dobiti majice s natpisima Drugotna, Štraca i Neposlušna u tamno ružičastoj i crnoj varijanti, a majice će se moći preuzeti u Zagrebu, Rijeci, Poreču, Osijeku, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku.

Urša Raukar (Foto: Mario Dragičević)

Urša Raukar (Foto: Mario Dragičević)

Prikupljena sredstva usmjerit će se na dodjelu malih financijskih potpora za ženske inicijative i udruge širom Hrvatske usmjerene na političku, ekonomsku i društvenu ravnopravnost i javno izražavanje svih osoba. Javni natječaj za dodjelu sredstava zaklada SOLIDARNA raspisat će povodom Dana ljudskih prava 10. prosinca 2016.

Daniela Trbović (Foto: Mario Dragičević)

Daniela Trbović (Foto: Mario Dragičević)

Kampanju podržavaju brojne organizacije civilnog društva (Info zona Split, Centar za građanske incijative Poreč, Volonterski centar Osijek...), dizajnerski dućani i ugostitelji diljem Hrvatske.

Više o kampanji i načinu doniranja može se pročitati na službenim stranicama: www.solidarna.hr/donirajte ili na www.facebook.com/drugotna.

Ivanka Mazurkijević (Foto: Mario Dragičević)

Ivanka Mazurkijević (Foto: Mario Dragičević)

Tagovi: donacije, drugotna na sav glas, feminizam, hrvatska, neokonzervativizam, solidarna, zaklada za ljudska prava i solidarnost

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM