U fokusu

UN-ov izvještaj

Ulaganje u djevojčice državama može donijeti milijarde dolara

Ulaganje u djevojčice državama može donijeti milijarde dolara

Kada bi države spriječile prisilne brakove, dječji rad, genitalnu obrezivanje žena i druge prakse koje štete pravima i zdravlju djevojčica, njihovo bi gospodarstvo poraslo za milijarde dolara, navodi UNFPA.

Diljem svijeta, 16 milijuna djevojčica između šeste i jedanaeste godine nikada ne krene u školu, mnoge od njih zato su prisiljene na udaju ili rad kako bi financijski pomogle svojim obiteljima. U izvještaju UNFPA-e se navodi kako bi zemlje u razvoju mogle imati i do 21 milijardu dolara godišnje više kada bi sve 10-godišnjakinje završile osnovnu školu, što je još jedan dokaz koji pokazuje korelaciju između boljeg obrazovanja za djevojčice i viših primanja kasnije u životu.

“Obrazovanje je najbolje ulaganje svuda u svijetu. Kad god se potencijal neke djevojčice ne ostvari, svi gubimo”, rekao je Babatunde Osotimehin, izvršni direktor UNFPA-e.

Izvještaj je nastao godinu dana nakon što su svjetski/e moćnici/e usvojili ambiciozan plan globalnih ciljeva za zaustavljanje siromaštva i nejednakosti do 2030. godine. Jedan od ciljeva održivog razvoja tiče je rodne ravnopravnosti i osnaživanja djevojčica i žena.

“Način na koji podupiremo djevojčice danas utječe na to kako će svijet izgledati. Ovi ciljevi daju svjetskih moćnicima/cama stvarnu šansu da poprave stvari”, navodi Osotimehin. Kao uzrok rodne neravnopravnosti ističe “slabu svijest o stanju ljudskih prava žena i djevojčica i nedostatak odgovornosti od političkih lidea u svijetu“.

UNFPA navodi da je za djevojčice manje vjerojatno, u odnosu na dječake, da će završiti formalno obrazovanje na sekundarnoj i visokoj razini. Veća je šansa da budu slabijeg zdravlja i teže pronalaze posao.

Procjenjuje se da je 47,700 djevojčica udano prije nego što navrše 18 godina svakog dana te da tri od četiri djevojčica koje prisilno rade su neplaćene.

U izvještaju se daju preporuke koje uključuju i financijsku pomoć siromašnim obiteljima kako bi ih se potaknulo da ostave svoje kćeri u obrazovnom sustavu duže.