Vijesti

06.10.2016. 08:59:23 - Libela

Inicijativa ugrožava slobodu, dignitet i prava žena

Ženska mreža Hrvatske i Udruga za zaštitu prava pacijenata osudili postupke inicijative '40 dana za život'

(Foto: Facebook)

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata i Ženska mreža Hrvatske oštro su osudile aktiviste i aktivistkinje inicijative "40 dana za život" koji/e su se okupili/e u srijedu ispred vukovarske Opće bolnice kako bi molili/e za spas nerođene djece. Okupili su se zbog informacije da taj dan u bolnicu dolazi trudnica iz obližnjeg mjesta na pobačaj.

Očitovanje prenosimo u cijelosti:

Ženska mreža Hrvatske zaprimila je dana 04.10.2016. pritužbe vrlo uznemirenih građanki da se unutar i izvan bolničkog kruga Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice nalaze osobe koje su postavile transparente na kojima su vidljive oznake ekumensko molitvene Inicijative "40 dana za život".

Navedene osobe glasno su molile. Unutar bolničkog kruga postavljen je i štand s istim sadržajima za kojim je cijelo vrijeme bila prisutna jedna osoba koja je navedeni sadržaj distribuirala. Dana 05.10.2016. u medijima je objavljena informacija da je vukovarski ogranak navedene Inicijative na svojoj Facebook stranici dana 04.10.2016. u 00:09 sati objavio poziv na akciju protiv žene za koju su saznali da dolazi izvršiti legalno inducirani pobačaj u vukovarsku bolnicu te su tom prilikom uputili javni poziv svim moliteljima da se okupe u što većem broju ispred vukovarske bolnice da joj pomognu "izabrati život".

Sada već duže razdoblje i učestalo svjedočimo gotovo pred svim bolnicama u Hrvatskoj, koje imaju odjele ginekologije takvim izravnim javnim napadima i progonima na vjerskoj osnovi usmjerenim
prema ženama fertilne dobi i specijalistima ginekologije koji provode legalno induciran pobačaj sa svrhom društvene osude, opetovano tvrdeći da se radi o ubojstvu.

Pripadnici Inicijative i drugih srodnih skupina i pojedinaca uzeli su si pravo da protupravno, silom, nameću drugima svoja vjerska osjećanja izravnim, javnim napadima i progonima namjerno im nanoseći teške duševne boli i patnju, izlaganje života i ugrožavajući njihov dignitet, prava i slobode. Povredama i ugrožavanju opisanih osobnih sloboda i prava žena na legalno induciran prekid trudnoće kao dosegnutu civilizacijsku tekovinu i dio društvene vrijednosti zajamčene i zaštićene zakonom odazvali su se brojni specijalisti ginekologije i odgovorne osobe u tim javno-zdravstvenim ustanovama koje su kao prihvatljivu mjeru prihvatile isticanje prigovora savjesti svojih zaposlenika unatoč protupravnom postupanju i nespojivosti sa svrhom rada i nadležnosti.Takvo postupanje predstavlja sustavno nasilje nad ženama za koji se Republika Hrvatska opredijelila da će ga suzbijati, odgovorne progoniti i u konačnici nasilje nad ženama kao takvo ukloniti.

Stoga, zahtijevamo hitnu reakciju uklanjanja okupljenih, štandova i ostalih materijala u okviru KBC Sestre milosrdnice i uopće u okviru i okruženju bolnica gdje se nalaze ginekološki odjeli kako bi se zaustavilo krše ustavom zajamčena prava i slobode žena i uopće dostojanstvo i dignitet svih žena u Republici Hrvatskoj. Zahtijevamo odgovornost čelne osobe KBC Sestre Milosrdnice i svih drugih bolnica koje omogućavaju svojim zaposlenicima i zaposlenicama kolektivi prigovor savjesti za sastavni dio posla koji obavljaju, a da istovremeno ne osigurava zamjenu čime onemogućavaju žene na zakonit prekid trudnoće ili žene upućuju u druge bolnice na koje istovremeno prebacuju sastavni dio vlastitih radnih zadataka, ali i savjesti.

Zahtijevamo odgovornost čelne osobe KBC Sestre Milosrdnice i drugih bolnica, čijim propustom i elementarnom nebrigom o emocionalnom stanju žena smještenih na tom odjelu kojim je omogućeno osobama iz ekumensko molitvene Inicijative '40 dana za život' i drugih srodnih inicijativa da vrše nasilje nad ženama na način da se vršenjem pritiska ženama negira autonomna odluka o raspolaganju vlastitim tijelom i da ih se pri tome označava ubojicama. Zahtijevamo utvrđivanje odgovornosti osobe iz vukovarske bolnice koja je prekršila obveze čuvanja liječničke tajne na način da ju je neovlašteno otkrila i u konačnici omogućila da informacija o prekidu trudnoće pacijentice dođe do vjerskih fanatika. Takvi progoni žena fertilne na vjerskoj osnovi, protivni su Ustavu i ostalim pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Protivni su i Kodeksu medicinske etike kao i ponašanju i postupanju civiliziranog svijeta. 

Tagovi: 40 dana maltretiranja, 40 dana molitve, 40 dana za život, kbc sestre milosrdnice, pravo da odlučujem o vlastitom tijelu, pravo na izbor, reproduktivan prava, vjerske skupine, vukovar, zagreb, ženska mreža hrvatske

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM