Vijesti

03.10.2016. 07:11:59 - Zlata Rodionova (independent.co.uk)

u studiji sudjelovalo 20.000 studentica

Više od polovice žena strahuje da će im rod naštetiti karijeri

Studija je pokazala kako više od polovice studentica vjeruje kako ih spol može ograničiti u karijeri.

Kako njihov spol ne utječe na njihove plaće i napredak u karijeri uvjereno je samo 42 posto žena, za razliku od 70 posto muškaraca koji vjeruju u isto prema prvoj nacionalnoj Think Future studiji KPMG-a i Kluba 30%, skupini izvršnih direktora koji se zalažu za bolju ravnotežu spolova kroz dobrovoljne akcije.

Studiju je pokrenula Helena Eccles, studentica preddiplomskog studija na Sveučilištu Cambridge u studenom prošle godine. U studiji je anketirano više od dvadeset tisuća studenata/ica s 21 sveučilišta.

Studijom je utvrđeno da je više od 70 posto mladih žena uvjereno u svoje sposobnosti, ali dvoje kako ih tradicionalne vrijednosti ograničavaju u napretku karijere.

Rezultati, također, osvjetljavaju problem "rodnog" sektora koji nastavlja ograničavati kandidatkinje u određenim granama industrije. Gotovo polovica studentica osjeća kako će ugled sektora za ravnopravnost spolova utjecati na njihovu odluku o njihovom budućem zanimanju, dok samo 27 posto studenata razmišlja o ravnopravnosti spolova kao uvjetom rada u određenoj grani industrije. 

Prema istraživanju Brende Trenowden, predsjednice Kluba 30%, financijske usluge su bile četvrti najpopularniji izbor zanimanja za muškarce, a tek dvanaesti izbor za žene.

Melanie Richards, potpredsjednica KPMG-a iz Velike Britanije i članica Upravnog odbora Kluba 30%, izrazila je brigu činjenicom kako su žene znatno manje optimistične o njihovim budućim izgledima za gradnju karijere od muškaraca. "Kao poslovna liderica smatram kako moramo staviti prioritet na aktivniju ulogu promicanja ravnopravnosti, razbiti mitove i stvoriti imidž koja će privući najbolje kandidate, bez obzira na spol. U okviru naše firme, želimo promovirati rodnu jednakost i privući ženske kandidatkinje", izjavila je Richards.

"Znamo da bolja komercijalna izvedba dolazi od inovacija koje se događaju između različitih ljudi i želimo zaposliti kandidate iz šireg raspona njihovih pozadina i disciplina. Raznolika radna snaga nam daje bolji uvid u stavove klijenata i pruža nam nove izazove", dodala je.  

Pronalazak posla u kojem uživaju, slobodno vrijeme za obitelj i prijatelje te intelektualno ispunjenje - prioriteti su i studenticama i studentima, navodi se u studiji.

Još jedna nedavno objavljena studija Komisije za jednakost i ljudska prava (EHRC) pokazala je kako napredak u postizanju cilja od 25 posto žena u upravnim odborima firma je tek - iluzija. Tri od pet firma u FTSE 350 ne ispunjavaju ciljeve, a manje od polovice firmi su povećale zastupljenost žena u upravnim odborima tijekom posljednjih nekoliko godina.  

Prevela i prilagodila Martina Raos

Tagovi: istraživanje, karijera, rodna nejednakost

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM