U fokusu

nedostaje im svega

U istočnom Alepu o ranjenima brine samo 30 liječnika/ca

U istočnom Alepu o ranjenima brine samo 30 liječnika/ca

EPA

Samo 30 liječnika/ca ostalo je u istočnome Alepu pod kontrolom pobunjenika u kojemu se nalazi 300.000 stanovnika/ca, a neophodno su im potrebne sve vrste medicinskog i kirurškog pribora za liječenje stotina ranjenih, rekli su ponedjeljak sirijski liječnici. 

Najmanje 40 ranjenih u osam bolnica, koliko ih još funkcionira, trebalo bi biti hitno prebačeno na mjesta s boljom medicinskom opremom. Neke ‘bolnice’ zapravo su improvizirani centri skriveni pod zemljom zbog bojazni od zračnih napada i granatiranja, kažu liječnici te dodaju da je tijekom noći na istočni Alep izvedeno više desetaka zračnih napada.

“U istočnome dijelu grada ostalo je samo 30 liječnika”, rekao je na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi dr. Abd Arahman Alomar, pedijatar koji radi za Sirijsko-američku liječničku udrugu (SAMS).

Kaže da im nedostaje svega… medicinske i kirurške opreme, osnovnih lijekova, a bolnički generator ima goriva za još samo 20 dana. Jedan porodničar i dva pedijatra brinu o svim trudnicama i 85.000 djece. 

U posljednja tri dana, kaže Alomar, u istočnom Alepu ubijeno je više od 280 ljudi, 400 ih je ranjeno, među kojima 61 dijete. 

“Skrivamo se po brdima, skrivamo se pod zemljom, čak smo i improvizirane bolnice smjestili onamo, no uzalud… pogođene su bezbroj puta. Ako se ovo nastavi…, sravnit će nas sa zemljom, neće biti više ničega, ni bolnica ni nas”, kaže dr. Alomar. 

Napadi na bolnice, na njihovo osoblje i na pacijente u potpunosti su uništili sirijski zdravstveni sustav, tvrde UN-ovi i neovisni zdravstveni stručnjaci.