U fokusu

problematična reforma ustavnog suda

Deseci tisuća prosvjednika/ca u protuvladinim prosvjedima u Varšavi

Deseci tisuća prosvjednika/ca u protuvladinim prosvjedima u Varšavi

EPA

Deseci tisuća prosvjednika/ca preplavili su u subotu ulice glavnoga poljskog grada Varšave, izražavajući nezadovoljstvo zbog poteza vladajuće desne vlade, tvrdeći da podriva vladavinu prava. 

Dužnosnici varšavske Gradske vijećnice kažu da je u demonstracijama što ih je organizirao Odbor za obranu demokracije (KOD) sudjelovalo 30.000 ljudi. 

Prosvjednice su se ponovno bunile zbog reformi Ustavnoga suda što ih je vladajuća Stranka prava i pravde (PiS) provela odmah nakon što je krajem prošle godine stupila na vlast. 

Stranka prava i pravde pobijedila na izborima u listopadu prošle godine te uskoro nametnula izmjene zakona o Ustavnom sudu i poljskim javnim medijima.

Poljska konzervativna vlada je po dolasku na vlast donijela nova pravila o funkcioniranju Ustavnog suda, prema kojima je za donošenje odluke umjesto obične potrebna dvotrećinska većina od ukupno 15 sutkinja te je potreban kvorum od 13 sudaca umjesto dotadašnjih devet. Propisuje se i da mora razmatrati predmete kronološkim redom kojim ih je zaprimio.

{slika}

Nova je vlada odbacila nove suce koje je imenovala prethodna vlada.

Takvi su potezi potaknuli brojne prosvjede diljem zemlje. 

Jedan od vodećih poljskih novinara, lijevo orijentirani intelektualac i nekadašnji disident Adam Michnik, upozorio je da bi PiS mogao osjetiti konzekvence svojih postupaka na izborima. 

“Odbor za obranu demokracije ne želi svrgnuti vladu… želi da vlada Jaroslawa Kaczyinskog poštuje zakon i ustav, no ako se ne budu tako ponašali, društvo će biti prisiljeno ukloniti ih s vlasti demokratskim izborima”, kaže Michnik. 

Krajem srpnja Europska komisija je pozvala Poljsku da u iduća tri mjeseca provede mjere za zaštitu ovlasti Ustavnog suda, pojačavši pritisak na euroskeptičnu poljsku vladu da poštuje demokratske standarde EU-a.

No unatoč dijalogu s poljskim vlastima koji se vodio od početka godine, Komisija nije uspjela riješiti glavna pitanja za koja smatra da ugrožavaju vladavinu zakona u Poljskoj.

Podsjetimo, u petak je prijedlog inicijative ‘Stop pobačaju’, koji uvodi potpunu zabranu pobačaja i kriminalizira žene, otišao dalje u proceduru u poljskom parlamentu.