U fokusu

ratifikacija istanbulske konvencije

Najava kampanje Milijarda ustaje: Nema revolucije bez solidarnosti!

Najava kampanje Milijarda ustaje: Nema revolucije bez solidarnosti!

Priopćenje Centra za ženske studije prenosimo u cijelosti. 

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22.rujna 2016. objavljujemo najavu kampanje Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama 2017. “NEMA REVOLUCIJE BEZ SOLIDARNOSTI”.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama podsjetnik je na svakodnevno nasilje s kojim su suočene brojne žene i djevojčice u Hrvatskoj.

Ove je godine desetak žena izgubilo život od nasilnih muževa i partnera, stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava, ili su doživjele neki oblik institucionalnog nasilja.

Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava, žrtve seksualnog nasilja u ratu dodatno su stigmatizirane, manjinske žene, žene s invaliditetom, pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane…

Hrvatska još uvijek nije ratificirala  Istanbulsku konvenciju –  Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

1 od 3 žene na svijetu bit će pretučena ili silovana tijekom svoga života. To je MILIJARDA žena i djevojčica!

Petu godinu zaredom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva provest će svjetsku kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama/One Billion Rising Revolution u kojoj sudjeluje preko 200 zemalja.

Posebno zahvaljujemo osobama iz javnog i kulturnog života koje su se dosad angažirale u Kampanji te pozivamo sve građanke i građane da u svojoj sredini svakodnevno aktivno sudjeluju u borbi protiv svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

Milijarda ustaje 2017. imat će za središnju temu  ekspoloataciju žena i izgradnju globalne solidarnosti – dok nasilje ne prestane!

Kampanjom želimo upozoriti na kontinuirano nasilje nad ženama i djevojčicama i povezati ženske udruge, ženske sekcije sindikata, udruge mladih muškaraca i sportaša, učenike i učenice, osobe iz kulturne i političke  javnosti te medije u zajedničkim aktivnostima koje će završiti  događanjem 14. veljače 2017.

Inicijatorica kampanje One Billion Rising Eve Ensler povodom predstojeće OBR kampanje ističe da

“Nema revolucije bez solidarnosti. Ne možemo postići promjenu sustava – promjenu načina mišljenja i struktura koje podržavaju nasilje, promjenu svijesti oko razumijevanja nasilja, odbacivanje patrijarhalnih vrijednosti i kulture, promjena u politici koje na žene utječu ekonomski, socijalno, seksualno, fizički, emocionalno… Ne možemo zaustaviti ponavljajuće obrasce kontrole, opresije i eksploatacije – SAME/I. Solidarnost je ključna za povezanost

Pozivamo žene i muškarce, aktivistice i aktiviste, sindikalistice i sindikaliste, učenike i učenice, umjetnike i sportaše/ice, novinarke i novinarke, poslodavce i institucije, da nam se pridruže u kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

 

Više o Milijarda ustaje na www.onebillionrising.org. Kampanju u Hrvatskoj koordinira Centar za ženske studije Zagreb.