U fokusu

Počela izgradnja zida u Calaisu

Kad žilet žice nisu dovoljne – izgradi zid!

Kad žilet žice nisu dovoljne – izgradi zid!

Hina

Prilikom dolaska izbjeglica u Europu svjedočili smo raznim žilet žicama, premještanjima iz kampa u kamp, iz zemlje u zemlju. Sada svjedočimo i izgradnji zidova. Izgradnja novog zida, koji će štititi luku u Calaisu na sjeveru Francuske od izbjeglica koji preko Francuske žele doći u Veliku Britaniju, započela je danas. 

Zid je od armiranog betona a bit će dug jedan kilometar i visok četiri metra. Bit će podignut na svakoj strani zaobilazne ceste koja vodi u luku, a nastavit će se na već ranije podignutu žičanu ogradu.

Na njemu će biti postavljene nadzorne kamere i rasvjeta kako bi se izbjeglo prelaženje izbjeglica. Kad više neće biti potreban, zid se može i razmontirati! 

U izbjegličkom kampu u Calaisu, tzv. “Džungli” u lošim uvjetima se nalazi više od 10.000 ljudi. Prema francuskoj udruzi Auberge des Migrants i britanskoj Help Refugees, u kampu se nalazi ukupno 10.088 izbjeglica, a tijekom prethodnog prebrojavanja bilo ih je 9.106, što je povećanje od 12 posto u mjesec dana. 

Osim gradnje zida, koju financira Velika Britanija i trebala bi koštati 2,7 milijuna eura, vlasti su polovicom mjeseca objavile i da će raspustiti “Džunglu” što je prije moguće. To bi, valjda, trebalo značiti da će izbjeglice biti raspoređene u nove prihvatne centre u Francuskoj. Osim Francuske, izgradnju zida je prije nekoliko mjeseci započela i Mađarska.