U fokusu

Grubi napad na ženska prava

Ženska mreža Hrvatske dočekala ‘biskupe ginekologe’: ‘Povezivanje Crkve s ginekologijom predstavlja zvono za uzbunu’

Ženska mreža Hrvatske dočekala ‘biskupe ginekologe’: ‘Povezivanje Crkve s ginekologijom predstavlja zvono za uzbunu’

Ženska mreža Hrvatske

Aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske dočekale su u petak ujutro sudionike/ce ginekološkog kongresa u Topuskom transparentom ‘Samo u sekularnoj državi moguća je ravnopravnost’ protestirajući zbog, kako tvrde, napada na ustavni poredak održavanjem religijskog skupa o ženskim reproduktivnim pravima pod pokroviteljstvom države.

Podsjetimo, u Topuskom je započeo trodnevni kongres forenzične ginekologije i perinatologije, čiji je organizator Hrvatsko katoličko sveučilište, dok se kao visoka pokroviteljica navode predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, kardinal Josip Bozanić i kontroverzni sisački biskup Vlado Košić.

Aktivistkinje tvrde kako predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović svojim pokroviteljstvom podržava jedan religijski određen skup koji nasrće na prava žena.

“To je grubi napad na ženska prava. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pokroviteljstvom nad tim skupom zloupotrijebila svoje ovlasti, umjesto da štiti ustavne vrijednosti”, naglasile su iz Ženske mreže Hrvatske. {slika}

Jučer je u Kući ljudskih prava u Zagrebu održana medijska konferencija kao odgovor inicijative civilnog društva na kongres forenzične ginekologije i perinatologije

“Poznato je da se Katolička crkva sustavno bori protiv reproduktivnih prava žena stoga bilo kakvo povezivanje institucija Katoličke crkve s ginekologijom u okviru sustava javnog zdravstva predstavlja zvono za uzbunu”, upozorile su aktivistkinje za ženska reporoduktivna prava i stručnjakinje Jasenka Grujić, Bojana Genov, Marijana Bijelić, Dijana Ljubanović i Branka Galić. 

Kao kontra Crkvi koja želi zaviriti u naše maternice, pokrenuta i Facebook stranica Biskupima na ginekološki pregled koja poziva korisnike i korisnice da traže savjet od biskupa vezano uz reproduktivno zdravlje i reporoduktivna prava.

Budući da su si ‘crkvenjaci’ uzeli za pravo da razgovaraju i pokušavaju odlučivati o maternicama, a javni ginekolozi su svakako teško dostupni, korisnici društvenim medija su se našalili s ironijom cijele situacije. Oni koji eventualno posjeduju tek teorijska znanja o seksualnosti i ženskom tijelu, odjednom žele odlučivati o istima.

Na Twitteru je posato viralan #BiskupiGinekolozi gdje tviteraši i tviterašice postavljaju niz stručnih, a često i vrlo sarkastičnih pitanja, Zagrebačkoj nadbiskupiji i Sisačkoj biskupiji – od savjeta o seksu preko praktičnih pitanja do dijeljanja zdravstvenih problema. 


Uključi se i ti, pitaj biskupe za ginekološki savjet!