Vijesti

13.08.2009. 14:59:04

I SDP podnio zahtjev za ocjenom ustavnosti Zakona o MPO

Institucionalno nasilje nad ženama

SDP je danas uputio Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o umjetnoj oplodnji tražeći da sudska rasprava bude javna.

"Od Ustavnog suda očekujemo da na javnoj sjednici odluči o zakonu koji je od iznimne važnosti za Hrvatsku", rekla  je Ingrid Antičević Marinović na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u SDP-u.

Ingrid Antičević Marinović i Ivo Josipović smatraju Zakon o umjetnoj oplodnji institucionalnim nasiljem  nad ženama.

"Ne smijemo dozvoliti da se državna vlast poigrava s našim životima, a pogotovo ne s životima koji tek trebaju biti rođeni. Reproduktivno pravo držimo emanentnim pravom pojedinca . Nažalost reprodukcijsko pravo ostaje, što je  nedopustivo u 21. stoljeću, političko pitranje. Ova vlast tretira ženino tjelo kao poligon za demonstraciju  svoje atrofirane moći", istaknula je Ingrid Antičević Marinović.

Esdepeovci smatraju da se radi o organskom zakonu koji, međutim, nije donesen na ustavno propisan način te ističu da njegove bitne odredbe dovode u pitanje temeljna ustavna načela.

Ingrid Antičević Marinović napomenula je da je ovim zakonom pravo na reprodukciju  vezano uz postojanje braka ili izvanbračne zajednice te dodala da je  "Zakon  diskriminirajući, pogotovo za one koji nemaju ni bračnog ni izvanbračnog partnera, jer  im se uskraćuje roditeljstvo medicinskom oplodnjom. A ujedno ide na štetu zaštite zdravlja žene prisiljavajući je da se podvrgne suvišnim, bolnim, psihički i fizički opasnim postupcima".

Esdepovci ističu da zakon zanemaruje i negira ustavne odredbe po kojima država mora štiti materinstvo, djecu i mladež te unaprijediti i omogućiti sve mjere koje tome pridonose.

"Zakon je nemoralan, licimjeran i nepravedan. Zadire duboko u privatna prava, osobnost, moral i pravo na roditeljstvo te u strateške interese. Nitko nema pravo u Hrvatskoj uskratiti niti jedan dječji osmjeh. Hrvatska je zemlja koja odumire i prijeti joj ozbiljna depopulacija s velikim posljedicama , a odluka Vlade i većine u Saboru da ovakvom jednom mjerom ograniči roditeljstvo je udar na hrvatsku budućnost", poručio je Ivo Josipović.

SDP-ovci su izrazili uvjerenje da će Ustavni sud, iako je pretrpan, naći vremena da riješi SDP-ov zahtjev te podsjetili da je ovo deveto SDP-ovo upućivanje zahtjeva za ocjenu ustavnosti nekog zakona od 2004., od kojih je samo jedan bio prihvaćen.

Tagovi: ingrid antičević marinović, potpomognuta oplodnja, sdp

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM