Vijesti

09.09.2016. 08:09:33 - Libela

nakon više od dvadest godina nebrige

ŽMH upozorava: 'Žrtve seksualnog nasilja u ratu još jednom postaju žrtve predizbornih političkih preslagivanja'

(Foto: Obrani pravo na izbor)

Kako navode članice Ženske mreže Hrvatske, ministar branitelja Tomo Medved, usprkos ranijem upozorenju Europskog ženskog lobbyija, UN agencije UN WOMEN i same Ženske mreže Hrvatske razriješio je šest članova/ica Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja.

"U ime Ženske mreže Hrvatske izražavamo neslaganje s ovom odlukom i iskazujemo duboku zabrinutost  za ostvarivanje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu u Hrvatskoj. Ističemo da su razriješeni članovi i članice Povjerenstva kompetentni stručnjaci i  stručnjakinje s dugim radnim iskustvom i profesionalnom zrelošću neophodnim za odlučivanje u osjetljivom području seksualnog nasilja u ratu", napisale su članice Ženske mreže Hrvatske u svom priopćenju.

Članovi/ice Povjerenstva izabrani su javnim pozivom na mandat od četiri godine temeljem dokazanih profesionalnih i ljudskih kvaliteta, od kojih niti jedan/na nije pripadnik niti jedne političke opcije.

"Povjerenstvo je od svoga imenovanja u studenom 2015. do kraja svibnja 2016.,kada je 'privremeno' zaustavljen njegov rad, od podnesenih 147 zahtjeva za ostvarivanje prava žrtava seksualnog nasilja u ratu riješilo 107 zahtjeva. Radeći u vrlo kratkim rokovima, članovi i članice Povjerenstva  uložili su pojačane  napore i bezuvjetnu spremnost da novi Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom - dalje Zakon, (Narodne novine 64/15) u čijoj su pripremi neki i sudjelovali, stave u punu primjenu doprinoseći time ostvarivanju dugo zanemarivanih prava žrtava seksualnog nasilja u ratu. Usvajanjem i primjenom ovog Zakona,  Hrvatska je postala primjerom u regiji i svijetu, s iskazanim interesom različitih zemalja za prijenosom znanja i iskustva iz ovog područja (Kosovo, Bosna i Hercegovina, Libija, itd.). Članovi i članice Povjerenstva koji rade na praktičnoj primjeni Zakona i razumiju potrebe žrtava seksualnog nasilja prenosili su dragocjena znanja predstavnicima drugih zemalja", nastavljaju.

"Njihovim razrješenjem Ministarstvo se odriče doprinosa priznatih stručnjaka/inja umanjujući time i kvalitetu svoga rada i ulogu razvojne pomoći Hrvatske u ovom području. Napominjemo da ovi stručnjaci/kinje ne mogu biti zamijenjeni/e stručnjacima/kinjama 'općeg' profila, jer se radi o rijetkim stručnjacima/injama koji/e su dugi niz godina direktno radili/e sa žrtvama seksualnog nasilja u ratu", naglašavaju iz Ženske mreže Hrvatske.

Ženska mreža Hrvatske Ministarstvu branitelja i ministru Medvedu uputila je zahtjev da promijeni odluku o razrješenju članova/ica Povjerenstva - umjesto odgovora, saznale smo da su članice i članove posve netransparentno, nekoliko dana prije izbora, razriješeni.

"Žrtve seksualnog nasilja u ratu još jednom, nakon više od dvadest godina nebrige, postaju žrtve predizbornih političkih preslagivanja, a to smatramo nedopustivim", zaključile su u priopćenju.

Tagovi: izbori, kampanja, ministarstvo branitelja, nasilje nad ženama, predizborna preslagivanja, rat, seksualno nasilje, tomo medved, Ženska mreža hrvatske, žrtve seksualnog nasilja u ratu

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM