U fokusu

opovrgnut njemački vicekancelar

Europska komisija: pregovori o TTIP-u se nastavljaju, nisu propali

Europska komisija: pregovori o TTIP-u se nastavljaju, nisu propali

Hina

Glasnogovornik Europske komisije rekao je u ponedjeljak kako je Europska unija dobila jednoglasan mandat država članica da dovrši pregovore o sporazumu slobodne trgovine između EU-a i SAD-a, koje je njemački vicekancelar dan ranije proglasio propalima. 

Sigmar Gabriel, vicekancelar i ministar gospodarstva Njemačke, najveće europske ekonomije, u nedjelju je rekao kako su pregovori o Transatlantskom sporazumu o trgovini (TTIP) sa SAD-om propali jer je EU odbila neke američke zahtjeve.

“Pregovori s SAD-om su de facto propali jer mi kao Europljani ne smijemo pokleknuti pred američkim zahtjevima”, rekao je Gabriel u razgovoru za ZDF.

Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas na upit o Gabrielovoj izjavi u ponedjeljak je rekao kako pregovori i dalje traju. 

“Iako za trgovinske pregovore treba dosta vremena, lopta se i dalje kotrlja, a Komisija čvrsto napreduje u pregovorima o TTIP-u koji su u tijeku”, istaknuo je Schinas na konferenciji za medije.

“Razgovori ulaze u presudnu fazu sad kad imamo prijedloge za gotovo sva poglavlja, te dobar uvid u obrise budućeg sporazuma”, dodao je Schinas.

Kroz tri godine pregovora nisu se uspjele nadvladati mnogobrojne nesuglasice između dviju strana, poput pitanja sigurnosti hrane i okoliša, a kritičari smatraju kako bi taj dogovor dao preveliku moć multinacionalnim kompanijama, nauštrb radnika i potrošača. Ministri gospodarstava EU-a o ovoj će tematici razgovarati na susretu u Bratislavi 22. rujna.

Schinas je rekao kako je Komisija spremna finalizirati dogovor do kraja godine, no ne na štetu “europske sigurnosti, zdravstvenih, društvenih i standarda zaštite podataka, te kulturne različitosti”. 

Britanska odluka o napuštanju EU-a dodatno je zamaglila sliku o pregovorima, iako Schinas inzistira da Bruxelles i dalje raspravlja u ime 28 država članica, uključujući Veliku Britaniju. 

Brexit je potaknuo sumnje da TTIP neće biti dovršen u posljednjim mjesecima mandata američkog predsjednika Baracka Obame, a u tom sporazumu je nejasan i status Velike Britanije koja razmatra svoje buduću vezu s EU-om.