U fokusu

Zabrana abortusa u Irskoj

Irkinja na twitteru obavještavala o odlasku na abortus u UK

Irkinja na twitteru obavještavala o odlasku na abortus u UK

Doseg društvenih mreža još je jednom potvrđen. Naime, Irkinja je na svom twitter profilu uživo obavještavala sljedbenike/ice o svom putu u Veliku Britaniju da bi abortirala. Pritom nije zaboravila zahvaliti ni premijeru Endi Kenniju jer ju je prisilio da ode na “putovanje”. 

Irkinja i njena prijateljica su napustile zemlju i svoj su put dokumentirale na twitteru pod nazivom TwoWomenTravel. Misiju su opisale riječima: “Dvije žene, jedna procedura, 48 sati izbivanja iz kuće”. 

{slika}

Naime, Irska ima strogi zakon kojim je abortus zabranjen te prema zakonu fetus ima jednaka prava kao i žena. Za abortus kazne su i do 14 godina zatvora. Upravo iz tih razloga procjenjuje se da desetak žena dnevno putuje iz Irske u Veliku Britaniju ili neku drugu europsku zemlju kako bi abortirale. 

Žene koje su dokumentirale svoj put odbile su biti intervjuirane, navodi Guardian, ali su rekle da su obje daleko starije od 18 godina.

Ovo putovanje došlo je dva mjeseca nakon što je UN izrekao da je Irska vlada osudile žene na okrutne, neljudske i degradirajuće procedure zabranom abortusa 2011. godine. Amandi Mellet odbijeno je pravo na abortus iako je fetus imao znatna oštećenja i očekivalo se da će umrijeti prije porođaja ili kratko nakon rođenja. Također, u travnju je 21godišnja žena uzela abortivnu pilulu kako bi spriječila trudnoću i osuđena je na tri mjeseca zatvora jer su je njene cimerice prijavile policiji.

Kampanje za pravo izbora već su koristile twitter kako bi pozvale na izmjene diskriminatornog zakona koristeći oznaku #repealthe8th.