Vijesti

05.02.2009. 14:55:55 (Business.hr)

EU: Majke kod kuće ili djeca u vrtićima?

Češka, predsjedajuća zemlja EU u ovom polugodištu, pokrenula je u četvrtak na neformalnom ministarskom sastanku u Pragu raspravu o skrbi za djecu predškolske dobi prijedlogom da se posao majki koje ostanu kod kuće brinuti se za djecu tretira kao posao s punim radnim vremenom.

"Češko predsjedništvo ocjenjuje potrebnim promicati prestižnu ulogu roditelja i smatra da bi skrb za malu djecu kod kuće trebala biti priznata kao socijalno važna aktivnost", kaže se u priopćenju objavljenom u Pragu.

Članice EU-a obvezale su se u Barceloni 2002. da će ukloniti nejednakost u pristupu tržištu rada između muškaraca i žena uvođenjem do 2010. organizirane skrbi za 90 posto djece u dobi od tri godine do početka škole te za 33 posto djece mlađe od tri godine.

"Većina članica ne ispunjava i neće ispuniti ciljeve iz Barcelone u području predškolske skrbi za djecu", kaže se u priopćenju češkog predsjedništva.

U želji da promiče interes djeteta, Prag želi da se čuvanje djece kod kuće tretira kao "posao s punim radnim vremenom".

"To je jedini način da se eliminira tradicionalni stereotip po kojem žena koja se bavi djecom 'ne radi ništa' i jedini koji radi je muškarac hranitelj", nastavlja se u tekstu.

Međutim, zastupnici EP-a već su ovaj tjedan na plenarnoj sjednici u Strasbourgu kritizirali taj prijedlog, kazavši da on vodi ponovnoj "uspostavi tradicionalne podjele na muške i ženske zadaće".

Neformalni sastanak ministara za obitelj započeo je u srijedu navečer i traje u četvrtak cijeli dan.

 

Članak preuzet s Business.hr.

Tagovi: eu, obitelj, rodna ravnopravnost, tržište rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM