U fokusu

traže povlačenje uredbe o izmjeni Zakona o HRT-u

Platforma 112: Tehnička Vlada ugrožava ustavno-pravni poredak

Platforma 112: Tehnička Vlada ugrožava ustavno-pravni poredak

Platforma 112 zahtijeva da tehnička Vlada hitno i bezrezervno iz procedure povuče Uredbu o izmjeni Zakona o HRT-u kojom želi produžiti mandat v.d. ravnatelja HRT-a za dodatnih šest mjeseci.

Prenosimo njihovo priopćenje: 

Usvajanjem ove Uredbe o kojoj danas završava e-savjetovanje Vlada bi ozbiljno prekršila Ustav koji definira načela trodiobe vlasti i izrijekom propisuje nadležnosti državnih tijela. Vlada nema niti zakonsku niti ustavnu ovlast mijenjati već izglasane odluke Hrvatskog sabora, poput Zakona o HRT-u koji propisuje da isključivo Sabor može imenovati vršitelja dužnosti ravnatelja HRT-a na maksimalno 6 mjeseci.  

Nadalje, tehnička Vlada kojoj je Sabor izglasavanjem nepovjerenja oduzeo demokratski legitimitet može donositi isključivo odluke koje su nužne za svakodnevno funkcioniranje institucija izvršne vlasti. Produženje mandata v.d. glavnog ravnatelja nije odluka koja je neophodna za svakodnevno funkcioniranje institucija izvršne vlasti. Upravo suprotno, ona predstavlja jasan izraz partikularne političke volje skupine ljudi koji čine tehničku Vladu kojoj je izglasano nepovjerenje i tako joj oduzet demokratski mandat. Takva odluka očigledno je suprotna čl. 4. Zakona o postupku primopredaje vlasti koji izričito zabranjuje Vladi da nakon raspuštanja Sabora donosi odluke o imenovanjima na dužnost.

Prema odredbama Zakona o HRT-u, po isteku perioda od 6 mjeseci odgovornost upravljanja HRT-om prelazi u nadležnost Nadzornom odboru HRT-a koji na raspolaganju ima mehanizme upravljanja sukladno Zakonu o ustanovama. Miješanjem Vlade kojoj je Sabor izglasao nepovjerenje u zakonom propisanu nadležnost nadležnih upravljačkih tijela HRT-a kao javne ustanove predstavlja jasno ograničenje neovisnosti HRT-a od partikularnog političkog utjecaja čime se direktno krši članak 1. stavak 4. Zakona o HRT-u.

Ukoliko se Vlada ogluši o temeljna ustavna načela trodiobe vlasti, ustavnosti i zakonitosti te usvajanjem ove Uredbe uzurpira liberalnu demokraciju i ustavno-pravi poredak RH, Platforma 112 zatražit će intervenciju Ustavnog suda.