U fokusu

Iznimka u Pakistanu

Pakistan zabranio obitelji da oproste sinu zbog ‘ubojstva iz časti’

Pakistan zabranio obitelji da oproste sinu zbog ‘ubojstva iz časti’

Vlasti u Pakistanu zabranile su obitelji ubijene djevojke, poznate u Pakistanu po korištenju društvenih mreža i promoviranju putem njih, od legalnog “oprosta” vlastitom sinu koji ju je ubio, što je u ovoj konzervativnoj državi poznato kao “ubijanje iz časti“. Ovo je rijetka situacija u kojoj se službena vlast ogradila od ove užasne prakse.

Muhammad Waseem drogirao je i zadavio Qandeel Baloch prošlog tjedna, što je Pakistan ostavilo u šoku, i to zato što je bio bijesan zbog njenih, za Pakistan provokativnih, fotografija i videa na društvenim mrežama. Waseem je rekao medijima kako “ne želi zbog ubojstva vlastite sestre” budući da je time osramotila obitelj i povrijedila njihovu čast.

Iz policije su poručili kako je vlada u Punjabu, najvećoj provinciji u Pakistanu, onemogućila obitelji da oproste sinu ubojstvo – što je česta legalna rupa zbog koje mnoga “ubojstva iz časti” ostaju nekažnjena. “Zabranu je potaknula vlada, no to se vrlo rijetko događa”, rekao je jedan od policajaca u Punjabu.

Više od 500 ljudi, među kojima su gotovo sve žene, umiru zbog “ubojstava iz časti” u Pakistanu svake godine, obično od strane rođaka koji se pozivaju na percepciju srama koju je obitelj pretrpjela.

Nije odmah bilo jasno hoće li ova odluka dovesti do nekakvih značajnih reformi. Prijedlog zakona kojim bi se zabranio oprost obitelji ranije je odbačen u parlamentu. Premijer Nawaz Sharif je u veljači obećao da će ubrzati donošenje predloženog zakona, no skupine za ljudska prava ističu kako se nije dogodio nikakav pomak. “Nema časti u ubojstvu iz časti”, rekao je Sharif o ubojstvu Qandeel Baloch.

Njen je otac, Muhammad Azeem, podnio policijsku prijavu protiv Waseema i još jednog sina zbog ubojstva djevojke.

Baloch je gradila manekensku karijeru na profilima na društvenim mrežama i time je donosila zaradu obitelji. Mediji su je često opisivali kao pakistansku Kim Kardashian, a ona je sebe nazivala modernom feministkinjom. Govorila je kako je “vrijeme da se pokrene promjena jer se svijet mijenja”, a na Facebooku je napisala: “Mi žene se moramo boriti za sebe. Kao žene, moramo stajati jedna uz drugu“.

Međutim, njene su fotografije i videi izazvali velik bijes među religijskim konzervativcima koji su je vidjeli kao uvredu za kulturne vrijednosti islama i Pakistana, zbog čega je često primala prijetnje smrću. Nakon njene smrti, na Twitteru je pokrenut hashtag #QandeelBaloch, s mnogo ljudi koji su pokazivali podršku njenim naporima da učini Pakistan liberalnijim društvom za žene.