Vijesti

21.07.2016. 00:58:46 - Libela/Hina

Pokrajinski guverneri imat će veće ovlasti

Erdogan proglasio tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj

Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj, rekavši da će to omogućiti vlastima brzu i efikasnu akciju protiv odgovornih za prošlotjedni neuspjeli pokušaj puča.

Ta je mjera, prema riječima turskog predsjednika, nužna za brzo iskorjenjivanje svih elemenata terorističke organizacije upletene u pokušaj puča.

Erdogan, koji je pokrenuo masovne čistke u državnim ustanovama nakon neuspjelog puča, rekao je da je uvođenje izvanrednog stanja u skladu s turskim ustavom te da njime ne krši vladavinu prava niti temeljne slobode turskih državljana/ki.

 "Cilj uvođenja izvanrednog stanja je omogućiti brze i efikasne korake protiv ove prijetnje demokraciji, vladavini prava i pravima i slobodama naših državljana", naglasio je.

Izvanredno stanje, koje stupa na snagu nakon objave u turskim službenim novinama, omogućit će predsjedniku i kabinetu da zaobiđu parlament u donošenju novih zakona. Erdogan je rekao da će pokrajinski guverneri dobiti povećane ovlasti dok traje izvanredno stanje, dodajući da će oružane snage djelovati pod zapovjedništvom vlade.

 "Europa nema pravo kritizirati ovu odluku", dodao je Erdogan, pretpostavljajući da će Europska unija, koja sve više kritizira stanje u Turskoj biti zabrinuta ovom odlukom. 

Tagovi: demokracija, diktatura, erdogan, izvanredno stanje, oružane snage, puč, turska, turski predsjednik, zaštita

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM