Vijesti

18.07.2016. 14:47:04 - Libela/Hina

Kurikularna reforma mora ići dalje

GOOD Inicijativa: 22 zahtjeva za aktere prijevremenih izbora

(Foto: Hina)

Organizacije civilnog društva okupljene u GOOD Inicijativu najavile su da će pred političke aktere/ice na prijevremenim izborima staviti 22 zahtjeva. Najvažniji su nastavak provedbe cjelovite kurikularne reforme s istim timom i planom, donošenje rezolucije o obrazovanju te povećanje ulaganja u znanost. 

Inicijativa traži da se nova rezolucija o obrazovanju donese unutar šest mjeseci od stupanja na vlast te da ministar/ica znanosti, obrazovanja i sporta dobije status potpredsjednika/ice Vlade kako bi se pokazala stvarna politička volja da se provede Strategija obrazovanja i znanosti. 

"U zadnjih sedam mjeseci obrazovanje je postalo tema o kojoj birači/ice brinu, nadamo se da će i dalje tako biti, da će građani/ke uzeti u obzir što političke stranke misle o obrazovanju", rekao je Mario Bajkuša iz Inicijative.

Također, traže da se ulaganje u znanost poveća sa sadašnjih 4,2 na šest, odnosno sedam posto BDP-a do 2020., odnosno 2030., te da se osigura poticajno okruženje za povlačenje 'europskih' sredstava za reformu obrazovanja.

"Ulaganje u znanost ne smatramo troškom, to je nešto što u Hrvatskoj treba postati nacionalni strateški interes", dodao je Bajkuša.

GOOD Inicijativa traži i da se nastavi provedba kurikularne reforme s istim timom i planom, te normativni i financijski okvir za njenu provedbu. Uz to, traže da se "strateški postupno" građanski odgoj i obrazovanje uvode kao poseban obvezni predmet najmanje jednu godinu u osnovnoj te u srednjoj školi.

"Građanski odgoj ne smije biti alternativa vjeronauku,Naš stav je da građanski odgoj treba biti predmet, a kad se propituje kako to učiniti u opterećenom sustavu, naša je pozicija da predmetnu strukturu treba revidirati", kaže Emina Bužinkić.

Za 1. rujan su najavili debatu s kandidatima/injama za ministre/ice znanosti, obrazovanja i sporta. 

Tagovi: emina bužinkić, good inicijativa, kurikularna reforma, mario bajkuša, ministarstvo znanosti, obrazovanje, prijevremeni izbori

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM