U fokusu

otvoreno pismo kulturnjaka

‘Treći program je kulturno blago, a ne privatna radiostanica u službi politike’

‘Treći program je kulturno blago, a ne privatna radiostanica u službi politike’

Sloboda Trećima

Inicijativa Kulturnjaci 2016 ustvrdila je u srijedu u otvorenom pismu v.d. urednici Trećega programa Hrvatskoga radija (HR) Nevenki Dujmović kako su zapanjeni ukidanjem emisija nekoliko urednika i urednica na Trećem programu HR-a te od nje traže da odmah povuče svoje odluke i prekine ‘ideološku instrumentalizaciju medija’.

Kulturnjaci u pismu napominju kako su ukinute sve emisije Ljubice Letinić (Audio.doc i Skrivena strana dana), emisije Jutro na Trećem urednika, prozaika i pjesnika Ivice Prtenjače, kao i emisije Kultura demokracije Manuele Frkić Žaje, Lica okolice Dinka Telećana i Pojmovnik postjugoslavenske književnosti Borisa Postnikova.

Najavljuju kako će o spomenutim odlukama (ukidanjima) obavijestiti kolege iz European Broadcasting Uniona (čiji je HRT član), International Feature Conference (Savez radijskih dokumentarista iz cijeloga svijeta), Prix Europa festival u Berlinu (na kojemu HRT redovito nastupa), te podržati sve prosvjedne akcije. Traže da urednica Trećega programa HR-a odmah povuče svoje odluke i prekine ideološku instrumentalizaciju medija.

Treći program je hrvatsko kulturno blago, a ne privatna radiostanica u službi politike

“Treći program HR-a je hrvatsko kulturno blago, a ne privatna radionica u službi politike”, tvrde Kulturnjaci 2016. Upozoravaju kako je  tijekom 25 godina hrvatske države, Trećem programu u nekoliko navrata prijetila opasnost od ukidanja, a nerazumijevanje njegove osnovne namjene kontinuirano ga prati. No, unatoč svemu, ističu, pa čak i unatoč odašiljaču ‘besramno slaboga dometa’, ta medijska oaza uspjela je, s većim ili manjim programskim oštećenjima, opstati unatoč boljim i lošijim fazama upravljanja.

Podsjećaju da je Ljubica Letinić ovogodišnja dobitnica HND-ove nagrade Marija Jurić Zagorka za emisiju Zametnuta kartografija iz serijala Audio.doc te da su, čak i u okviru Trećega programa, njezine emisije kruna radijskog umijeća.

Emisija Jutro na Trećem je pak najslušanija emisija Trećega programa HR-a koju dnevno posluša i do 40 tisuća slušatelja/ica, a u dvije i pol godine kako tu emisiju uređuje Ivica Prtenjača ugošćivao je kulturne radnike/ice, umjetnike/ice, znanstvenike/ce i brojne druge sugovornike/ce. Gubitak takve platforme, upozoravaju, sigurno će se osjetiti i utjecati na cjelokupni prostor kritičke recepcije, kulturnoga dijaloga i kreativnog znanja ne samo u kontekstu radija, već i unutar ostalih medija umjetničkog rada.

 Za Kulturnjake je sramotno i ukidanje emisija Lica okolice te Pojmovnik postjugoslavenske književnosti koje su, smatraju, iznimno važni prilozi za upoznavanju regionalne kulturne scene, a njihovo ukidanje pridonosi mentalnoj i duhovnoj izolaciji.

Programska politka koja oduzima ‘glas’ najboljima nema opravdanja 

Kulturnjaci 2016 tvrde kako ‘nema opravdanja za programsku politiku koja nastoji srušiti sve ono što su prethodnici/es mukom i trudom izgradili/e, politiku koja svojim najboljim ljudima oduzima glas, a daje ga ljudima bez ili s upitnim radijskim iskustvom i novinarskim standardom, ali snažne ideološke zacrtanosti: Vladimiru Lončareviću, Juri Vujiću, Maritu Mihovilu Letici’.

Ističu kako drže do Trećega programa kao javnoga servisa, financirana sredstvima građana i građanki, a koji zauzvrat čuva i nudi osmišljene kritičke i umjetničke sadržaje čiji zadatak nije kvantiteta nego kvaliteta, promocija raznolikosti kao društvenog blaga, te širenje horizonata njegovih slušatelja. Jasno im je i da Treći program HR-a ne može, ali i ne mora konkurirati ostalim medijima, niti smije biti ideološki instrumentaliziran.

“Smatramo skandaloznim da nakon javnosti već poznatoga slučaja Luketić/Hromadžić (autori emisije Okrugli stol ponedjeljkom, kojima ste na Svjetski dan slobode medija otkazali suradnju), u trenutku kada v.d. ravnatelju cijeloga HRT-a, koji Vas je na ovu poziciju oktroirao, uskoro istječe mandat, kada je aktualna tehnička hrvatska Vlada izgubila povjerenje onih koje bi trebala zastupati, a Hrvatski sabor se raspušta, Vi kao v.d. urednica Trećeg programa HR-a krećete u popularne ‘čistke’ i to svojih najkvalitetnijih sadržaja”, stoji u otvorenom pismu inicijative Kulturnjaci 2016.

Zaključuju kako je ‘nedopustivo i izvan svake pameti i pristojnosti da u ovakvoj političkoj i upravljačkoj konstelaciji urednica Dujmović uništava najbolje emisije jednog od najboljih kulturnih radio programa Europe’.

Danas su u režiji novoosnovane inicijative Sloboda Trećima organizirane dvije protesne akcije koje su za cilj imale ukazati na cenzuru, klerikalizaciju trećih programa javnog medijskog servisa.