Vijesti

29.07.2009. 10:37:09

"Moja maternica, moji jajnici; o njima ne mogu odlučivati državni i crkveni tajnici"

Ženska mreža Hrvatske predala tužbu Ustavnom sudu

 

Danas točno u 10h, članice Ženske mreže Hrvatske predale su Ustavnom sudu RH u Varšavskoj 3 prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o medicinskoj oplodnji.

 

Iako se radi o zakonu koji se tiče temeljnih prava, te sadrži kaznene odredbe, zakon nije izglasan dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, nego na krajnje sramotan način, s jedva dobijenom podrškom i natpolovične većine. Zakon je i u svom sadržaju protuustavan jer ograničava pravo žena na slobodno raspolaganje vlastitim tijelima zavisno o njihovom bračnom statusu, pa vrijeđa njihova ljudska prava i temeljne slobode zajamčene u čl. 14. 22., 23. i 35. Ustava RH, a što proizlazi iz temeljnih odredbi Ustava koji u čl.3. slobodu, jednakost i poštivanje prava čovjeka utvrđuje najvišim vrednotama ustavnog poretka RH. 

 

Nakon predavanja prijedloga za ocjenu ustavnosti članice Ženske mreže dijelile su na Cvjetnom trgu i na Trgu Bana Jelačića informativne letke o reproduktivnim pravima žena, te majice i naljepnice s natpisom "Moja maternica, moji jajnici; o njima ne mogu odlučivati državni i crkveni tajnici".

Tagovi: potpomognuta oplodnja, ustavni sud, ženska mreža hrvatske

Vezani članci:

Facebook komentari

Stup srama

Iz drugih medija

AEM