U fokusu

osuda poziva na linč izgrednika

CMS i GONG: Predsjednica treba deklarirati svoju povezanost s HNS-om i Mamićem

CMS i GONG: Predsjednica treba deklarirati svoju povezanost s HNS-om i Mamićem

HINA/ Daniel KASAP

Centar za mirovne studije (CMS) i GONG osudili su u ponedjeljak nasilje dijela nogometnih navijača, ali i poziv na linč izgrednika, upozorili na loše upravljanje Hrvatskim nogometnim savezom (HNS), te pozvali predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da javnosti deklarira osobnu, društvenu, političku i poslovnu povezanost s HNS-om kao organizacijom i Zdravkom Mamićem.

“U izrazito osjetljivoj situaciji drastičnog sukoba između dijela navijača i HNS-a, i u kontekstu političke krize u kojoj najvažnije institucije imaju ‘tehnički’ legitimitet, važna je uloga predsjednice koja mora imati snažan integritet i vjerodostojnost, kako bi njene inicijative u cilju zaštite nacionalnih interesa uživale visoko povjerenje javnosti i kako bi mogla djelovati kao posrednica između sukobljenih strana”, istaknuto je u priopćenju CMS-a i GONG-a.

Ocijenili su da bi na tematskoj sjednice tehničke Vlade, koja će se baviti problemom nasilničkog ponašanja na stadionima, predsjednica u svrhu zaštite vlastite vjerodostojnosti, a posebno imajući na umu slučaj “Konzultantica”, trebala javnosti deklarirati osobnu, društvenu, političku i poslovnu povezanost sa Zdravkom Mamićem i HNS-om. Podsjećaju da su mediji već spekulirali ili iznosili činjenice o Mamićevoj donaciji za predsjedničku kampanju. 

CMS i GONG očekuju da predsjednica javno deklarira svoj potencijalni sukob interesa, “jer ako to ne napravi sve njezine inicijative, čak i ukoliko štite javni interes, ‘završit će u zaleđu'”, kazali su.

Istodobno su upozorili na društvenu neodgovornost brojnih javnih reakcija koje doprinose atmosferi straha, mržnje, nasilja, i u kojima se izgrednike etiketira kao teroriste ili neprijatelje Hrvatske te se poziva na njihov progon.

Politički i društveno odgovorna reakcija mora se fokusirati na loše, a potencijalno i krimogeno upravljanje HNS-om bez učinkovitog demokratskog nadzora. HNS sebe ne vidi kao organizaciju od javnog interesa, već kao privatni ‘kružok nogometnih djelatnika’. Navijačkim skupinama treba omogućiti demokratske načine zagovaranja vlastitih ciljeva i sudjelovanje u javnom nadzoru nad radom HNS-a”, stajalište je CMS-a i GONG-a .

Dodaju da HNS odbija poslovati transparentno i odgovarati na upite građana, pritom kršeći ustavno pravo na pristup informacijama i odluke Povjerenice za informiranje, te da je sudbena grana vlasti tek nedavno odgovorila na dugogodišnje prokazivanje korupcije i nemorala u hrvatskom nogometu.

Zdravko Mamić duboko je premrežen s društvenom i političkom elitom i javno se hvalio da je donator HDZ-a. Nikada nisu opovrgnuti javni napisi da je za predsjednicu organizirao rođendansku proslavu, viđen je na kavi s Karamarkom koji je pojasnio da ‘nikad ne okreće leđa ljudima u problemu’. Uskočki nadzor otkrio je njegovu povezanost s ustavnim sucima, dok je njegovo prijateljstvo s predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu zahtijevalo premještaj slučaja u Osijek”, kaže se u priopćenju.

CMS i GONG smatraju da dubinsko reformiranje HNS-a nije moguće bez oštrog razvrgavanja njegovih odnosa s političkom elitom. “Jedino se političkim integritetom i sistemskim pristupom problemu korupcije kao i preventivnim radom s mladima može trajno ugasiti nasilna baklja opravdanog bijesa”, stoji u priopćenju.