U fokusu

Želimo ponovnu argumentiranu raspravu!

Otvoreno pismo Reineru zbog odbacivanja Izvješća pravobraniteljice za djecu

Otvoreno pismo Reineru zbog odbacivanja Izvješća pravobraniteljice za djecu

Hina

Koordinacija udruga za djecu koja okuplja 20 nevladinih organizacija uputila je otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru zbog neslaganja s odbijanjem Izvješća pravobraniteljice za djecu za 2015. godinu. Uz pismu su pozvali/e Hrvatski sabor na ponovnu argumentiranu raspravu o tom Izvješću.

“Koordinacija izražava svoje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog izostanka jasnih kriterija neprihvaćanja Izvješća pravobraniteljice za djecu koji su nužni i moraju se oslanjati na zakonom propisan djelokrug rada pravobraniteljice jer se time pridonosi transparentnosti i nearbitrarnosti djelovanja Sabora”, stoji u pismu upućenom Reineru.

Uz to, navode da je člankom 6. Zakona o pravobranitelju/ici za djecu jasno propisan njegov/njen djelokrug i način rada.

Budući da je iz Izvješća vidljivo da je pravobraniteljica ispunjavala sve obveze predviđene tim člankom te da samo Izvješće iscrpnošću i kvalitetom predstavlja pozitivan pomak u odnosu na izvješća od prethodnih godina, razlog njegova neprihvaćanja ostaje nejasan“, navodi Koordinacija u pismu.

Također, podsjećaju da je saborski Odbor za obitelj, mlade i sport predložio da se Izvješće prihvati, te je nejasno zašto je Sabor odlučio suprotno. Dodaju i da način na koji su zastupnici/e odbacili Izvješće dovodi u pitanje važnost i nezavisnost uloge te institucije kao mehanizma koji podržava razvoj demokratskog društva i posebno štiti prava djeteta.

Podsjećamo, Izvješće pravobraniteljice za djecu je odbijeno s 64 glasa protiv, 56 za i devet suzdržanih.