Vijesti

15.06.2016. 17:19:54 - Libela/Hina

甧limo ponovnu argumentiranu raspravu!

Otvoreno pismo Reineru zbog odbacivanja Izvje规a pravobraniteljice za djecu

(Foto: Hina)

Koordinacija udruga za djecu koja okuplja 20 nevladinih organizacija uputila je otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora 甧ljku Reineru zbog neslaganja s odbijanjem Izvje规a pravobraniteljice za djecu za 2015. godinu. Uz pismu su pozvali/e Hrvatski sabor na ponovnu argumentiranu raspravu o tom Izvje规u.

"Koordinacija izra綼va svoje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog izostanka jasnih kriterija neprihva鎍nja Izvje规a pravobraniteljice za djecu koji su nu緉i i moraju se oslanjati na zakonom propisan djelokrug rada pravobraniteljice jer se time pridonosi transparentnosti i nearbitrarnosti djelovanja Sabora", stoji u pismu upu鎒nom Reineru.

Uz to, navode da je 鑜ankom 6. Zakona o pravobranitelju/ici za djecu jasno propisan njegov/njen djelokrug i na鑙n rada.

"Budu鎖 da je iz Izvje规a vidljivo da je pravobraniteljica ispunjavala sve obveze predvi餰ne tim 鑜ankom te da samo Izvje规e iscrpno规u i kvalitetom predstavlja pozitivan pomak u odnosu na izvje规a od prethodnih godina, razlog njegova neprihva鎍nja ostaje nejasan", navodi Koordinacija u pismu.

Tako餰r, podsje鎍ju da je saborski Odbor za obitelj, mlade i sport predlo緄o da se Izvje规e prihvati, te je nejasno za箃o je Sabor odlu鑙o suprotno. Dodaju i da na鑙n na koji su zastupnici/e odbacili Izvje规e dovodi u pitanje va緉ost i nezavisnost uloge te institucije kao mehanizma koji podr綼va razvoj demokratskog dru箃va i posebno 箃iti prava djeteta.

Podsje鎍mo, Izvje规e pravobraniteljice za djecu je odbijeno s 64 glasa protiv, 56 za i devet suzdr綼nih.

Tagovi: izvje规e pravobraniteljice za djecu, koordinacija udruga za djecu, otvoreno pismo, pravobraniteljica za djecu, 緀ljko reiner

Vezani 鑜anci:

Facebook komentari