U fokusu

Okrugli stol

Hrvatska na vrhu ljestvice siromašnih zemalja EU

Hrvatska na vrhu ljestvice siromašnih zemalja EU

Siromaštvo je u Europskoj uniji još uvijek relativno visoko i obuhvaća 16,9 posto stanovništva. Ti podaci su rečeni na okruglom stolu koji su organizirali Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Hrvatska mreža protiv siromaštva i Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO).

Prema tim podacima, oko 85 milijuna ljudi je u riziku od siromaštva, a Hrvatska je u vrhu najsiromašnijih zemalja Unije s 20 posto siromašnih državljana i državljanki. “Tih 20 posto hrvatskih građana i građanki ne mogu osigurati osnovne životne stvari i potrebe”, rekao je Nino Žganec iz Hrvatske mreže protiv siromaštva. Također, upozorio je na podatke o vrlo niskoj kvaliteti života u Hrvatskoj u kojoj si velik broj građana i građanki ne može priuštiti da na nekoliko dana otputuju na godišnji odmor ili da izdvoje novac za slobodne aktivnosti i slično.

Dodao je i da Hrvatska treba čitav niz zakona iz socijalne politike.”Ne reagiramo na događaje, uvijek smo korak ili dva iza zbivanja umjesto da postavimo osigurače koji bi obiteljima i pojedincima/kama omogućili da ne upadaju u začarani svijet siromaštva”, rekao je Žganec.

Politike štednje u EU povećale su razmjere i dubinu siromaštva

Izvjestitelj EGSO-a Seamus Boland predstavio je izvješće o suzbijanju siromaštva i potrebnim mjerama upućeno EU-u, koje pokazuje da je 27,1 posto djece u zemljama Unije u riziku od siromaštva. 

“Podaci govore da su kriza i politike štednje diljem EU dramatično povećale razmjere i dubinu siromaštva, što je osobito bio slučaj u zemljama u kojima je financijska potpora međunarodnih organizacija (MMF, Europska banka) bila uvjetovana velikim proračunskim rezovima. EU štiti euro, štiti sigurnost, pojačava obranu, a na toj razini potrebna je i borba brotiv siromaštva”, rekao je Boland.

Na razini EU-a donijeta je strategija borbe protiv siromaštva kojoj je cilj da se do 2020. broj od 24 milijuna osoba koje su duži niz godina u pravom siromaštvu smanji na 20 milijuna.