Vijesti

20.07.2009. 14:37:14 (www.hrt.hr)

Stjepan Mesić:

Šaljem Zakon o MPO-u pred Ustavni sud

Predsjednik Republike Stjepan Mesić za Hrvatski radio izjavio je kako smatra da je novi Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji protuustavan te će ga pokušati osporiti na Ustavnome sudu. Mesić je u razgovoru za emisiju S predsjednikom uz kavu rekao da su tim Zakonom građani dovedeni u neravnopravan položaj.


Podsjetimo, sporni zakon je u petak sa 70 glasova za, šest glasova protiv i jednim suzdržanim prihvatio Sabor.

Prije glasovanja prihvaćen je amandman Vlade da brak nije uvjet za pristupanje MPO-u. Prije glasovanja sabornicu su, odjeveni u bijele majice s natpisima Srce kaže dijete, vlada kaže Ne, napustili oporbeni SDP i HNS. 

Građani ogorčeni, ne odustaju

Odbijeni su njihovi amandmani kojima traže ukidanje odredbe o zabrani zamrzavanja i uopće pohranjivanja zametaka. U Zakonu tako ostaje da se dopušta samo zamrzavanje jajnih stanica. Slijedili su ih i HSLS, HSU, IDS i HDSSB.

Protiv Zakona o potpomognutoj oplodnji prosvjedovalo se u nekoliko gradova. Na Trgu Francuske Republike u Zagrebu okupilo se dvjestotinjak građana koji su nosili majce i natpise s tekstom Kada srce kaže dijete, ne kaže Hrvatska, a na nekima je pisalo Sram vas bilo. Prosvjed su organizirale udruge Roda i Beta.

Tagovi: potpomognuta oplodnja, stjepan mesić, ustavni sud

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM