U fokusu

Braniteljice obrazovanja prosvjeduju pred MZOS-om, podržava ih njihov dekan

Braniteljice obrazovanja prosvjeduju pred MZOS-om, podržava ih njihov dekan

prosvjednice

“Naša imena su Dorotea Šušak (studentica prve godine dramaturgije na Akademiji dramskih umjetnosti i prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagreba) i Espi Tomičić (dramaturgija na ADU) i smo organizatorice malog prosvjetnog performansa u sklopu kojega je sinić postavljen maleni šator s transparentima ispred Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa”, rekle su prosvjednice koje se od sinoć nalaze ispred MZOS–a za Libelu.

“Ovdje smo u ime studenata koji su dobitnici Državne stipendije (za studente ugroženog ekonomskog stanja), a kojima isplata kasni više od dva mjeseca te nije određen nikakav rok kada će se dotično isplatiti. Ovdje smo i u ime borbe protiv korupcije u čitavom obrazovnom sustavu RH. Protiv nestručnih osoba s korupcijskom prošlošću koji u okviru saborskog povjerenstva za obrazovanje i sličnih institucija koje žele ugroziti zalog kurikularne reforme i vlastitim malverzacijama uništiti aktivističku budnost progresa”, kažu.

“Mi smo braniteljice, a ovo je naš rat – rat za obranu obrazovanja!”, govore nam djevojke.

Pred Ministarstvo ih je došao podržati i Borna Baletić, dekan fakulteta koji je uz njih.

“Podržavam ih. To su moji studenti, to mi je dužnost. One traže svoja prava, moram ih podržati, osjećam da je to dijelom i moja odgovornost“, rekao nam je dekan.

{slika}

Espi nam prepričava i dosadašnje reakcije, kaže kako su policajci bili “pristojni”, ali i da su im rekli da “ne znaju koliko će dugo tu moći prosvjedovati”.

“Imale smo reakcije i od dvije osobe koje su ulazile u Ministarstvo. Jedan nam je rekao da idemo kopati krumpire, a neka gospođa nam je rekla da na tom mjestu gdje je šator često budu sudari pa da se pazimo”, govori nam Espi.

{slika}

Nemaju nikakvu namjeru otići dok se njihovi zahtjevi ne ispune. Studentice su pozvale svoje kolegice i kolege te sugrađane/ke da im se pridruže sutra na ‘Fešti ispred MZOS-a’ u 12 i 16 sati. “Ne prihvaćamo da ista pravila ne vrijede za sve građane. Ovo se tiče svih nas. Budite podrška, budite solidarni, budite promjena, vičite”, poručile su. 

Tijek prosvjeda i dalje ćemo pratiti na Libeli.