U fokusu

Šustar nakon tjedna šutnje napada Jokića i ERS ‘cijelom istinom’

Šustar nakon tjedna šutnje napada Jokića i ERS ‘cijelom istinom’

Screenshot N1 televizija

Ministar Šustar nakon cijelog tjedna šutnje konačno se odlučio obratiti javnosti na konferenciji za medije, izdvajamo njegove ključne izjave.

“Ja još uvijek vjerujem da možemo stići, i vjerojatno sam jedini koji to misli. Iako je sama Ekspertna radna skupina nama poslala plan da će to realno biti tek 2017 -2018.”, rekao je ministar Predrag Šustar.

Ministar Šustar odbija čuti Borisa Jokića koji već danima tvrdi kako je njihov zahtjev za razrješenjem konačan.

“Nemamo povratnu informaciju, još uvijek nismo ušli u javnu raspravu i naravno da ovakvim neprofesionalnim ponašanjem se dovodi u pitanje početak reforme. Ali, vratimo se poslu i proceduri”, rekao je Šustar.

Odluku Saborskog odbora Šustar je komentirao rekavši da novi 10 ljudi nisu nikakvi cenzori, već recenzenti.

“Cenzor ne postoji, nismo ne znam što. Postoje recenzenti, a to je dobar i stručan znanstveni uzus bez kojeg ovakve stvari ne funkcioniraju.”

Dodaje i kako želi da reforma ide dalje, ponovno igorirajući zahtjev za razrješenjem Borisa Jokića.

“Nastavlja se nadam se s Borisom Jokićem, kao i sa stručnim radnim skupinama. Još ih jednom pozivam da razmisle o ovome”, rekao je Šustar.

Komentirao je i navode o pritisku koje dolaze iz marginalnog HRAST -a.

Mislim da HRAST u političkom aspektu ima pravo na svoj stav i mislim da cilja svemu onome što je nama zajedničko, a to je reforma. No, odluku donosim ja. Ja procjenjujem koja je varijanta najbolja. U pluralnom društvu je valjda u redu reći što misliš, a da se zbog toga ne izlazi na ulice”, rekao je ministar.

Za prosvjede kaže kako misli da je dobro da se javnost mobilizira oko pitanja obrazovanja, ali da se treba vratiti obrazovnom procesu i ‘problem riješiti’.

Podrška Karamarku

Komentirao je i da predsjednik HDZ -a, Tomislav Karamarko, ima njegovu apsolutnu podršku te kako neće glasati za njegov opoziv.

“Prvi potpredsjednik i predsjednik stranke ima moju punu podršku”, rekao je Šustar

Najavljeni prosvjedi diljem RH

Diljem Republike Hrvatske najvaljeni su prosvjedi podrške za provođenje Cjelovite kurikularne reforme, ali i Espertnoj radnoj skupini pod vodstvom Borisa Jokića. U peticiji podrške prikupljeno je preko 26 tisuća potpisa.

Podsjećamo, Boris Jokić i Ekspertna radna skupina zatražili su od ministra Šustara razrješenje koje on nije prihvatio.

Jokić je traženje razrješenja obrazložio političkim pritiscima kojima su bili izloženi, a na konferenciji za medije prije dva dana rekao je kako marginalne političke opcije onemogućuju njihov rad.

“Radi se o određenim zastupnicima u Saboru i pojedinim strankama kojima ove promjene ne odgovaraju. Mnogima smeta što su neke od njih iznjedrili djelatnici škole. To kao takvo izaziva određene otpore, a po nama je najveća vrijednost ove reforme. HRAST je jedna od tih političkih opcija“, rekao je Jokić