Vijesti

25.05.2016. 17:47:23 - Koraljka Sarić

sve je jasno

Previšić se skrivao u uredu, na Filozofskom se borba nastavlja

Studenti i studentice organizirani u Plenum Filozofskog fakulteta već se mjesecima bore protiv samovolje dekana Vlatka Previšića potpomognutog prilično zabrinjavajućim brojem članova/ica Fakultetskog vijeća, ali i višim strukturama moći, počevši od rektora Sveučilišta u Zagrebu. Nakon jučerašnjeg doslovno višesatnog skrivanja u svom uredu od studenata i studentica, sada je potpuno jasno kako je dekan Filozofskog fakulteta izgubio svaki autoritet i dignitet.

Naime, ovoga puta su studenti/ce reagirali na još jedno vikend-uklanjanje transparenata s pročelja zgrade fakulteta. Transparent "Što je previše, Previšić je" uklonjen je gotovo odmah nakon postavljanja, također preko vikenda. Tijekom prošloga tjedna uklonjen je i transparent "Mislim, dakle smijenjena sam" koji se odnosio na prodekanicu Branku Galić, ovoga vikenda i ostali transparenti – "Eppur si muove", "FFZG protiv klerikalizacije obrazovanja" i "FFZG protiv homofobije i transfobije".

Razgovarala sam s nekoliko studentica koje su u jučerašnjoj akciji zahtijevale vraćanje transparenata pred Uredom dekana. Naglašavaju kako nisu nikoga blokirali/e, te kako su samo tražili/e da ih dekan primi na dvije minute i vrati im transparente. Jedna studentica kaže: "Dekan je u bilo kojem trenutku mogao izaći iz ureda. Dapače, vikali smo 'izađi!', a on je valjda čuo 'ostani unutra!'. Umjesto da izađe, zaključao se, nije nas htio primiti i očito nije otišao na sastanak s Japancem kako bi nas mogao proglasiti krivcima za 'diplomatski skandal'. Nitko nije izašao, nitko nije htio razgovarati. Bili su unutra zaključani. U više navrata smo kucali, tajnica je nekada otvorila, nekad ne, a kad bi otvorila, govorila bi o mogućem terminu sastanka drugi tjedan".

Članice Plenuma su ukazale i na dekanovu izjavu, objavljenu danas u Jutarnjem listu. Jutarnji list piše kako je dekan "morao odgoditi oproštajni susret s japanskim veleposlanikom najavljen za 13 i 15 sati", te da je Ured dekana to nazvao diplomatskim skandalom koji su izazvali studenti i studentice "blokirajući ga u uredu". Evo što je o jučerašnjim događanjima izjavio dekan Previšić: "Pravo je studenata da izražavaju svoja neslaganja i mišljenja na demokratski način, ali pritom se ne može blokirati svakodnevni rad zaposlenika fakulteta i ometati nastavu fizičkim zaprečavanjem. Nije demokracija stvaranje buke, to nije akademski. Studenti su transparente izvjesili prije mjesec i pol dana, a da nisu ni od koga tražili odobrenje. Gotovo ih je već vjetar potrgao. Ipak sam kao čelnik institucije dužan štititi izgled zgrade".

Kao što smo već izvijestile, od 27. travnja do 8. svibnja, uz pomoć profesora/ica sa Odsjeka za sociologiju provedena je anketa na više nego reprezentativnom uzorku, a rezultati koji nedvojbeno ukazuju na protivljenje sklapanju ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima između Filozofskog i Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, predstavljeni su 17. svibnja u prostorijama HND-a jer im na Filozofskom fakultetu nije odobren prostor za to. Anketa je pokazala kako se više od dvije trećine studenta/ica bezuvjetno usprotivilo sklapanju ovoga ugovora, 23 posto njih podržava suradnju ako su u ugovoru eksplicitno definirani uvjeti suradnje, 5 posto nema stav o tim pitanjima, a samo jedan i pol posto anketiranih bezuvjetno podržava ugovor.

Podsjećamo, Fakultetsko vijeće nije prihvatilo smjenu prodekanice Galić, što je dekan pokušao progurati kao svoju odluku tvrdeći da za to ima ovlasti, što ukazuje i na nepoznavanje Statuta fakulteta kojemu je na čelu. Od tada, dekan zajedno sa ostatkom dekanskog vijeća, vršeći mobbing opstruira rad i sprječava obavljanje dužnosti prodekanice, a time i funkcioniranje fakulteta. Jasno je i kako neovlašteno ne provodi odluku Fakultetskog vijeća. Nakon što su Previšić i dekan KBF-a Tonči Matulić najavili odgađanje rasprave o ugovoru između KBF-a i FF-a, prije nekoliko tjedana opet je krenula rasprava o ugovoru po odsjecima fakulteta, te je najavljeno kako će se o ugovoru odlučivat u lipnju. Naravno, sustavno nasilje i nastojanje gušenja kritike se nastavlja u svim oblicima, uključujući cenzuriranje izjava studentskih predstavnika svih odsjeka i godina i marginaliziranje predstavnika/ca studenata na Fakultetskom vijeću. Tipičan totalitaristički potez predstavlja i vikend-skidanje odnosno krađa studentskih transparenata.

S obzirom da se danas, 25. svibnja, odvija još jedna sjednica Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta, na čijem dnevnom redu nema točke posvećene "spornom" ugovoru, i s obzirom da dekan/uprava i dalje svim kanalima vrše cenzuru i pritisak na odsjeke, studenti i studentice su danas napravile/i još jednu akciju špalira etičke interpelacije gdje su ispred Vijećnice uz novi sinoć napravljen transparent dijelile članovima i članicama vijeća novu Skriptu i rezultate ankete, kako bi osigurali da su ih svi koji će odlučivati dobili i kako bi ukazali na odgovornost članova/ica vijeća. Nadamo se da je do sada i članovima i članicama Vijeća jasno koga su izabrali/e za dekana, što misle i protiv čega se bore njihovi studenti i studentice, a nadam se da im je jasna i šira slika društva, te da će preuzeti odgovornost koju imaju. 

Tagovi: blokada, branka galić, dekan, ffzg, filozosko fakultet, obrazovanje, studenti, studentice, vlatko previšić

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM