U fokusu

desnica izgubila

Van der Bellen ipak uspio pobijediti na austrijskim predsjedničkim izborima

Van der Bellen ipak uspio pobijediti na austrijskim predsjedničkim izborima

EPA/FLORIAN WIESER

Bivši čelnik austrijskih Zelenih Alexander Van der Bellen izabran je u ponedjeljak za austrijskog predsjednika, objavio je ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka nakon što su svi glasovi prebrojani.

Bivši 72-godišnji sveučilišni profesor ekonomije dobio je 50.3 posto glasova birača, dok je njegov rival, kandidat desničarske Slobodarske stranke Norbert Hofer osvojio 49,7 posto glasova.

Van der Bellen će na mjestu predsjednika naslijediti sadašnjeg predsjednika Hansa Fischera, a dužnost će preuzeti 8. srpnja.

Član stranke Zelenih i kandidat krajnje desnice u drugom krugu su bili izjednačeni budući da je gotovo svaki drugi birač glasao za FPO, stranku radikalne desnice.

Pošto su u ponedjeljak prebrojani glasovi poslani poštom, Van der Bellen je osvojio 50,3 posto glasova ili 31.026 više od protukandidata Hofera, koji je dobio 49,7 posto priznavši poraz uoči objave službenih rezultata.

“Hvala vam na potpori. Naravno, danas sam tužan”, poručio je Hofer na Facebooku. “Napori koje smo uložili u ovu kampanju nisu uzaludni, oni su ulaganje u budućnost”, dodao je.

Hofer, koji je u prvom krugu nadmoćno vodio s 35 posto glasova, imao je u nedjelju prednost od 144.006 glasova, nakon prebrojavanja listića u drugom krugu.

No glasovi poslani poštom, obično neskloni FPO-u, na koncu su, nakon pravog izbornog ‘trilera’, prevagnuli u korist kandidata Zelenih, sklonog liberalima i centru.

Gotovo 900.000 ili 14 posto izbornog tijela zatražilo je glasovanje dopisnim putem na ovim izborima koji su se u Europi, koja bilježi porast populizma, pozorno pratili.

Hoferov poraz ide na ruku europskom političkom establišmentu, koji je suočen s pojačanom prijetnjom populističkih stranaka koje su profitirale na zabrinutosti koju je izazvala izbjeglička kriza i godine slabog gospodarskog rasta i velike nezaposlenosti.

“Olakšanje je vidjeti da su Austrijanci odbacili populizam i ekstremizam”, kazao je francuski premijer Manuel Valls na Twitteru. “Svi u Europi iz ovoga moraju izvući lekcije”, kazao je.

Austrija je relativno prosperitetna zemlja, no našla se u središtu izbjegličke krize, što je doprinijelo da se istopi naklonost javnosti prema dvjema dominantnim strankama na političkoj sceni nakon 2. svjetskog rata, socijaldemokratima i narodnjacima. 

Provizorni rezultati u nedjelju, koji nisu uključivali glasovanje poštom, davali su Hoferu prednost od 51,9 posto u odnosu na Van der Bellena i njegovih 48,1 posto.

No SORA institut, koji prati izbore, najavio je da će glasove poštom vjerojatno dobiti Van der Bellen jer su to obično obrazovaniji birači. Ankete na sam dan izbora pokazale su da je 81 posto visoko obrazovanih birača glasalo za Van der Bellena, a 86 posto radnika za Hofera.

Izbori u Austriji, zemlji od 8,5 milijuna ljudi, uznemirili su čelnike diljem Europe, posebno u susjednoj Njemačkoj, gdje je u porastu nova antiimigrantska stranka Alternativa za Njemačku (AfD).

U Francuskoj, Nacionalna fronta čelnice Marine Le Pen vodi u ispitivanju javnog mnijenja u utrci za predsjedničke izbore iduće godine. Istodobno, s druge strane Kanala, Britanska neovisna stranka (UKIP) vodi kampanju za izlazak Britanije iz Europske unije, o čemu će se odlučivati na referendumu 23. lipnja. 

Hofer (45) je sebe opisao kao političara desnog centra i rekao biračima da ne vjeruju sugestijama drugih stranaka da će on biti opasan predsjednik.

No njegova stranka vuče korijene iz austrijske nacističke prošlosti, s kojom se zemlja nije suočila tako otvoreno kako je to napravila Njemačka.